Tagtik

Gigantische drijvende ijsberg rukt zich los: botsing met land zou dramatisch zijn!

De grootste ijsberg ter wereld, genaamd A23a, drijft weg. De ijsberg beweegt zich momenteel reeds buiten de wateren van Antarctica.

Nadat de ijsberg meer dan dertig jaar lang aan de oceaanbodem heeft vastgezeten, drijft het gigantische stuk ijs nu al een jaar rond en “lijkt het aan snelheid te winnen”, legt Andrew Fleming uit, specialist op het gebied van teledetectie bij de British Antarctic Survey. De eerste beweging van het immense ijsblok, een van de oudste ijsbergen ter wereld, werd voor het eerst gedetecteerd in 2020.

Volgens de British Antarctic Survey beweegt de A23a zich langs de oceaanstromingen richting Zuid-Georgië, een sub-Antarctisch gebied. Als het strandt op South Georgia Island, wat waarschijnlijk is, kan het de flora en fauna daar ernstig schaden. Miljoenen zeehonden, pinguïns en zeevogels broeden op het eiland en zoeken hun voedsel in de omringende wateren. De gigantische ijsberg zou ze volledig kunnen uitroeien, meldt de media 7sur7.

Oliver Marsh, een glacioloog bij de British Antarctic Survey, zegt ook dat een ijsberg van deze omvang behoorlijk lang in de Zuidelijke Oceaan kan overleven, ook al is het daar veel warmer, en dat hij zich verder naar het noorden zou kunnen bewegen, richting de Zuidelijke Oceaan en Zuid-Afrika, waar het de ijsberg zelfs het zeevervoer zou kunnen verstoren.

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: 7sur7/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren