Tagtik

Binnen 100 jaar zijn alle insecten uitgestorven

Als de insectensterfte immers verder gaat zoals de afgelopen 20 en 30 jaar, elk jaar zijn er 2.5 % minder insecten, dan zijn ze binnen een eeuw allemaal uitgestorven.

Het mogelijke verdwijnen van insecten zou een absolute ramp zijn voor ons ecosysteem én voor het menselijk bestaan aangezien insecten de basis vormen voor zowel het planten- als dierenleven op onze aardbol. Een Belgische wetenschapper trekt dan ook fors aan de alarmbel.

In het vaktijdschrift Biological Conservation publiceerden een Australische wetenschapper en de Belgische onderzoeker Kris Wyckhuys hun wereldwijde studie over insecten.

We zetten de meest alarmerende conclusies op een rijtje voor u. "Meer dan 40 procent van alle insectensoorten neemt af, een derde loopt het gevaar uit te sterven. De sterfte bij de insecten gaat acht keer sneller dan die bij zoogdieren, vogels en reptielen. En het meest verontrustende cijfer: de laatste 25 tot 30 jaar is het totale insectenbestand wereldwijd met 2,5 procent per jaar afgenomen", staat geschreven in de publicatie van de Belg die onder andere doceert aan de China Academy of Agricultural Sciences.

Insecten zorgen voor de bestuiving van planten, recycleren voedingsstoffen en dienen als basisvoedsel voor andere dieren. Vallen de insecten weg, dan heeft de overgrote meerderheid van de vogels, reptielen, amfibieën en insecten geen eten meer. Daarom moet er ingegrepen worden, of binnen honderd jaar zijn de insecten uitgestorven. Als grote oplossing zien de onderzoekers een forse wijziging van de manier waarop we voedsel produceren. Als dit niet gebeurt, sterven insecten de komende tientallen jaren verder uit.

(Tagtik/Source: Biological Conservation/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren