Tagtik

Zoveel kost één maand kerstverlichting

Laat jij die feestverlichting dit jaar in de doos liggen? Of vind je dat net die kerstverlichting voor gezelligheid zorgt? We willen allemaal wel besparen op energie, maar als we die feestverlichting ook nog uitlaten, wordt het wel heel sober. Kerstverlichting is dan ook onlosmakelijk verbonden met de feestdagen.

Hoeveel stroom verbruiken die kerstlichtjes en welke invloed heeft één maand kerstgezelligheid op je energiefactuur?

Vroeger verscheen de kerstverlichting pas na 6 december. Vandaag zien we ze al vroeger in het straatbeeld. De meeste kerstverlichting bestaat tegenwoordig uit ledlampjes die het energieverbruik drukken. Maar hoeveel kost het om die verlichting één maand lang gedurende 8 uur per dag te laten branden? De Inspecteur op Radio 2 deed hiervoor beroep op Kristof De Paepe, energiespecialist van het vergelijkingsplatform Mijnenergie.be.

“Een lichtsnoer met 240 ledlampjes heeft een vermogen van ongeveer 7 watt", weet Kristof. "Wanneer je die lampjes acht uur per dag laat branden gedurende de hele maand december, kom je op een totaal verbruik van 1,736 kWh. Met andere woorden: voor de volledige kerstperiode kost het jou 1 euro om de ledlampjes in je kerstboom te laten branden.”

Dat is een gemiddelde, er zijn dus nog zuinigere lampjes op de markt.

Voor de mensen die zweren bij de klassieke gloeilampen; deze verbruiken 7 keer meer elektriciteit dan de ledlampen. Hiervoor betaal je dus 7 euro per maand.

Haal dus samen met die ledlampjes ook maar de gezelligheid in huis!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren