Tagtik

Tips om veilig te stoken in je houtkachel

Met de stijgende energiekosten gaan mensen massaal houtkachels aankopen. Geef toe, niets zo gezellig in huis als een brandende houtkachel.

Er komt altijd fijn stof vrij bij het branden van hout, maar ook nog de schadelijke dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Dit is vooral het geval bij oude houtkachels, en nog erger bij een open haard. Goed verluchten is de boodschap als je stookt met houtkachel of een open haard!

De Inspecteur op Radio 2 zet de tips om goed te stoken op een rijtje:
-Pas de kachel aan aan de ruimte die hij moet verwarmen
Een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om je ruimte helemaal op te warmen. Een kachel met een te groot vermogen is ook niet goed want dan moet je de luchttoevoer gaan beperken om het niet te warm te krijgen. Zo ga je dus minder zuurstof toevoegen aan het verbrandingsproces waardoor dit niet optimaal verloopt.
TIP: Wanneer je de luchttoevoer zelden of nooit zo goed als volledig kan openzetten zonder dat het in huis bloedheet wordt, dan is je vermogen van je kachel duidelijk veel te groot. Kijk dan best uit naar een andere kachel!

-Pas de aanbevelingen van de fabrikant toe
Niet elke kachel werkt op dezelfde manier. Hou dus vooral rekening met de aanbevelingen van de fabrikant.
TIP: Gebruik enkel de brandstof die door de fabrikant is voorzien.

-Zet de luchttoevoer van je kachel niet altijd volledig open
Wanneer je de kachel aanmaakt, zet je de luchttoevoer volledig open. Als het vuur goed brandt, kan je die luchttoevoer verminderen. Let wel op dat de vlammen niet kleiner worden. Als de kachel te veel zuurstof aanzuigt, brandt het hout te fel en krijgt het niet de tijd om volledig te verbranden. Ook als het vuur te weinig zuurstof krijgt, bevat de rook meer roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide

-Leg bij het aanmaken het meest brandbare materiaal bovenaan
Het duurt soms iets langer voor de kachel goed brandt, maar zo komen er bij het aansteken minder schadelijke stoffen vrij omdat het hout op deze manier minder onvolledig verbrandt. Voeg regelmatig kleine hoeveelheden hout toe. Sluit ook de deur zo snel mogelijk.
TIP: Gebruik hout met de juiste afmeting. Vermijd ook contact tussen het hout en de wanden van de kachel om roetvorming op de wanden te voorkomen.

-Verbrand geen behandeld hout of samengesteld hout (bv. triplex en vezelplaat)
Deze kunnen schadelijke verf, lijm of andere kunststoffen bevatten die bij verbranding luchtverontreiniging en roetaanslag veroorzaken. Gevolg: geurhinder, gezondheidsproblemen en zelfs schoorsteenbrand. Gebruik dus enkel onbehandeld droog hout of houtpellets.

-Kijk naar de rook uit je schoorsteen
Die rook moet wit of vrijwel onzichtbaar zijn. Donkere rook is een alarmsignaal; je verbrandt dan afval of nat hout. En dat ruik je ook!

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren