Tagtik

Hebben ook jouw hersenen eens nood aan wat rust?

Sporters weten het maar al te best: na een intensieve trainingsperiode moet het lichaam rusten en recupereren. Wanneer wij een paar dagen fysieke arbeid hebben geleverd (bv. om die tuin netjes in orde te brengen tegen de lente), voelen we dit ook. En dan is rust welkom.
Maar wist je dat we ook onze hersenen regelmatig wat rust moeten gunnen? Plaats dus ook eens ‘nietsdoen’ op je to-do-lijstje! En dat is zeker geen makkelijke opgave in deze tijd van heel wat prikkels. Met volgende tips lukt het jou om af en toe even NIETS te DOEN zodat die work-life balans in evenwicht komt.

Staar in de vlammen
Dagdromen, dat is pure verwennerij! Steek enkele kaarsjes aan, of de open haard. Ga rustig in je vertrouwde zetel zitten en kijk naar de vlammetjes van de kaars, de open haard die knettert … en geniet. Door in de vlammen te staren kom je vanzelf tot rust.

Luister naar rustgevende muziek
Op het werk of thuis problemen oplossen, ons concentreren, heel wat prikkels verwerken … het doet wat met ons brein. Via muziek kunnen we dat allemaal even ‘stilleggen’. Ga eens op zoek op You Tube of Spotify naar ‘binaural beats’ en ‘theta waves’. Dompel je zo onder in een rustgevende soundscape.

Doe eens aan yoga
We kennen allemaal het fenomeen van stress dat zich vastzet in ons lichaam. Met als gevolg lastige spierknopen en een verkrampte houding. Bepaalde yogahoudingen toveren zo die spanning weg uit je lijf. Ga eens op zoek naar yogasessies in je buurt. Misschien lukken sommige oefeningen je wel stiekem op het werk.

Kies voor ‘brainfood’
Hoe we ons voelen hangt grotendeels af van wat we eten. Zo geven suikerrijke snacks en cafeïne ons kort een boost, maar snel ook die beruchte (suiker)dip. Kies eens voor ‘brainfood’: brengt ons tot rust en ontspant onze hersenen. Bijvoorbeeld: zonnebloem- en pompoenpitten, vette vis zoals zalm, eitjes, spinazie, mager kalkoenvlees …

Ga eens alleen wandelen
Het geheim van sport: als we bewegen komt ons lichaam tot rust! Je hoeft fysiek zelfs niet diep te gaan om je hersenen te kalmeren. Een rustige wandeling of fietstocht zijn ideaal; maar laat je telefoon thuis! Bijkletsen met een wandelbuddy vraagt altijd concentratie en is daarom niet echt aangewezen om tot rust te komen.

Wees creatief met je handen
De handen uit de mouwen steken zorgt ervoor dat de hardnekkigste pieker- of stresstrein tot stilstand komt. En ja, een kleurboek voor volwassenen mag ook. Zolang jij het maar leuk vindt, is het oké!

Slaap voldoende
Met 7 tot 9 uur slaap kan ons brein er weer tegenaan. Problemen, omgaan met hevige emoties … worden dan een stuk eenvoudiger. Plan 1 à 2 avonden per week in voor ‘nietsdoen’ en ga dan naar bed. Met ontspannen hersenen val je zo in slaap!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren