Tagtik

Blauwe bessen wassen, van levensbelang!

Blauwe bessen, de gezonde vruchten vol vitamine A, vezels en antioxidanten vinden we momenteel overal in de winkel. We eten ze dikwijls zo recht uit het bakje. Maar dit is echt geen goed idee! Het blijft belangrijk om fruit en groente steeds af te spoelen, zeker de niet-biologische.

De Environmental Working Group (EWG) is een Amerikaanse non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in onderzoek en belangen behartigt op onder andere het gebied van landbouwgif, landbouwsubsidies en verantwoordingsplicht van bedrijven. Elk jaar brengt de EWG de 'Dirty Dozen' en 'Clean Fifteen' uit, een lijst van groenten en fruit gerangschikt op gebruikte bestrijdingsmiddelen. In de top drie van de 'Dirty Dozen' (ofwel: de meest bespoten groenten en fruit) staan in 2021 aardbeien, spinazie en boerenkool. Niet-biologische blauwe bessen staan dat jaar op nummer zestien in de Amerikaanse lijst, na sla en voor de komkommer. Niet slecht, maar ook absoluut niet de beste van de klas gezien de lijst doorloopt tot 46, waarbij bij nummer 46 de minste bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Zo was je best je blauwe bessen:
-om aarde, stof en eventueel pesticiden weg te krijgen, spoel je ze best een keer of twee om met water
-even laten weken in azijn of een mengsel van baking soda met water kan ook helpen om de pesticiden te verwijderen, maar er zullen altijd bestrijdingsmiddelen achterblijven op groente en fruit, bevestigt ook het Voedingscentrum.

Kies liever voor biologische of wrijf je groente en fruit voorzichtig schoon tijdens het afspoelen onder de kraan. Regelmatig worden onderzoeken gedaan naar resten bestrijdingsmiddelen en in de meeste gevallen voldoen de producten in de winkel aan de veilige norm. Lekker genieten dus van die super gezonde blauwe bessen!

(Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren