Tagtik

Rusland beeft: Oekraïne, klaar om toe te slaan, verandert van tactiek

Oekraïne, dat sinds oktober 2023 niet meer genoeg munitie heeft, ziet zijn redder arriveren: Tsjechië.

In februari verraste Praag iedereen door aan te kondigen dat het 800.000 artilleriegranaten had gevonden, verspreid over de hele wereld. Zo meldt Korii. Petr Pavel, de Tsjechische president, beweert zelfs de granaten te kunnen bemachtigen en ze aan Kiev te kunnen leveren. Hieraan zouden nog eens 700.000 granaten worden toegevoegd, onderstrepen de Tsjechische autoriteiten. Intussen wachten ze ongeduldig op de steun van de Oekraïense bondgenoten om deze levering te financieren.

Nieuw offensief in zicht?
De hoop flakkert dus opnieuw op aan Oekraïense zijde. “Het leger is al bezig met het plannen van de distributie van toekomstige munitieleveringen, maar ook met het ontwikkelen van nieuwe tactieken die moeten worden geïmplementeerd in wat lijkt op een nieuw hoofdstuk in het conflict”, meldt Korii. Deze massale levering zou een enorme impact hebben op de frontlinie. In de hoofden van bepaalde Oekraïense functionarissen wint het idee van een nieuw offensief al terrein. Maar voordat het leger aan de slag kan gaan, heeft het eerst nieuwe rekruten nodig, soldaten die zijn opgeleid en gemobiliseerd voor hetzelfde doel.

De Verenigde Staten bemoeien zich ermee
Maar het is niet allemaal goed nieuws, aangezien de regering-Biden nog geen consensus heeft gevonden en van plan is andere routes te vinden om munitie naar Kiev te vervoeren. Volgens de Korii-media zou Kiev in 2024 bijna twee miljoen granaten kunnen krijgen, genoeg om de intensiteit van de artilleriebeschietingen aanzienlijk te verhogen en misschien nieuwe terugtrekkingen zoals die bij Avdiïvka te voorkomen.

(SR with AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash) 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren