Tagtik

Poetin geobsedeerd door macht: "Oorlog verliezen is niet mogelijk"

In een interview op LCI analyseerde Jean-François Bouthors, essayist en Rusland-specialist, de psychologische krachten die de acties van Vladimir Poetin beïnvloeden.

Jean-François Bouthors sprak over het verschil in standpunten tussen het Westen en Poetin.

"We hebben gesproken over een botsing van wilskracht, ik zou het een botsing van mentaliteit noemen. Met andere woorden, aan de westerse kant is er een vorm van politieke, militaire en zelfs economische rationaliteit in het beheer van het conflict. En aan de Russische kant hebben we iets anders. En ik zou het geen waanzin willen noemen, maar gewoon het feit dat Poetins centrale obsessie macht is, wat hem irrationeel maakt".

En Bouthors vervolgt:
"Oorlog is slechts een middel om zijn macht uit te breiden, maar het is een essentieel middel geworden. De oorlog verliezen is dus niet mogelijk. En dus worden we geconfronteerd met deze botsing van twee totaal verschillende mentale ruimtes in termen van onze relatie met de werkelijkheid."

"Poetin wil zoveel mogelijk macht. Wat het ook kost, in zekere zin, met de waarschijnlijke uitzondering van nucleaire macht, omdat hij in zekere zin weet dat nucleaire macht geen garantie is voor het voortbestaan van zijn macht."

(SR and FM for Tagtik/Source: LCI/Photo: Nguyen Dung via Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren