Tagtik

"Europese soldaten zijn al aanwezig aan het front"

De Estse premier Kaja Kallas vertelde de Financial Times dat "sommige landen al soldaten op de grond trainen" en dat ze dat op eigen risico doen.

"Als trainingspersoneel wordt aangevallen door Russische troepen, zou dat niet automatisch de wederzijdse verdedigingsclausule van artikel 5 van de NAVO in werking stellen", zei ze. "Ik kan me niet voorstellen dat als daar iemand gewond raakt, degenen die hun personeel gestuurd hebben zullen zeggen 'Laten we Rusland bombarderen'. Zo werkt het niet. Het gaat niet automatisch. Dus deze angsten zijn ongegrond".

Volgens Oekraïense en Westerse functionarissen moet Kiev de komende maanden honderdduizenden soldaten rekruteren en trainen, en zou het efficiënter zijn om dit in Oekraïne te doen in plaats van soldaten en wapens naar Polen of Duitsland te transporteren en vice versa.

De Estse leider zei dat de bondgenoten van Oekraïne geen gemeenschappelijk doel hebben in Oekraïne, waarbij sommigen, zoals Estland, vastbesloten zijn om Oekraïne te zien winnen en anderen willen dat het land niet verliest.

"Als je geen doel hebt, heb je geen strategie. Je hebt geen tactiek om dat doel te bereiken. En dat baart me zorgen", zei Kaja Kallas.

En ze vervolgde:
"Sommige mensen zeggen dat de Oekraïners niet mogen verliezen. Anderen zeggen: 'We moeten werken voor Oekraïne en de overwinning'. Dat is niet hetzelfde."

En de Eerste Minister van Estland concludeerde:
"Het is Oekraïne dat zal definiëren wat deze overwinning betekent, waarbij ze specificeerde dat de definitie van overwinning voor Oekraïne de totale bevrijding van zijn grondgebied is".

(SR and FM for Tagtik/Source: Financial Times/Photo: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren