Tagtik

Europa financiert Poetins oorlog massaal door aankoop brandstof

Volgens Politico heeft de Europese Unie vorig jaar 1 miljard euro aan de oorlogskas van Vladimir Poetin toegevoegd door middel van brandstofaankopen, ondanks een ingrijpend verbod op Russische olie.

In 2023 kocht de EU ongeveer 35 miljoen vaten geraffineerde brandstoffen – voornamelijk diesel – die op zijn minst gedeeltelijk uit Rusland kwamen, volgens een analyse van de NGO Global Witness op basis van de scheepsgegevens van Kpler.

Deze aankopen werden toegestaan ​​dankzij een gapende en inmiddels bekende maas in de wet: ondanks het EU-verbod op bijna alle Russische olie-import, kunnen landen nog steeds legaal Moskouse ruwe olie kopen, op voorwaarde dat deze eerst in een ander land tot brandstoffen wordt geraffineerd. Het resultaat is een constante stroom Russische brandstof die de EU binnenkomt via landen als India en Turkije – en veel geld dat terugvloeit naar het Kremlin.

Het bedrag van een miljard euro, dat gelijk staat aan de kosten van ongeveer 60.000 door Iran gemaakte Shahed-drones die Moskou vaak gebruikt om Oekraïense steden te bombarderen, komt op het moment dat de Europese Unie deze week een dertiende pakket sancties heeft aangenomen ter gelegenheid van de tweede verjaardag van Ruslands massale invasie van Oekraïne.

“Elke cent die aan Russische olie wordt uitgegeven, draagt ​​bij aan de financiering van de agressieoorlog van het Kremlin tegen Oekraïne”, zegt Christopher Lambin, een senior analist bij de NGO die het rapport schreef.

(Tagtik/Source: Politico/Picture: John Olav license under Creative Common CC BY 2.0.)

 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren