Tagtik

Colombia jaagt op enorme schat aan boord van historisch scheepswrak

Het Spaanse galjoen 'San José' zonk 300 jaar geleden door de Britten. Aan boord van dit schip zou zich zes jaar aan verzamelde schatten bevinden. Het gaat volgens historici om zilver en goud uit Peruviaanse mijnen, kisten vol Colombiaanse juwelen en miljoenen zilveren en gouden munten. Allemaal samen goed voor 200 ton, en de waarde ervan is doorheen de jaren geschat tussen de 4 en 20 miljard dollar.

De Colombiaanse president Gustavo Petro maakt er nu een staatszaak van om de schat te vinden voor het einde van zijn ambtstermijn in 2026. President Petro heeft het bevel gegeven een publiek-privaat partnerschap op te richten of een privépartij aan de slag te krijgen om het schip te lokaliseren op de zeebodem en vervolgens de schat te bergen. 
Wetenschappers noemen het galjoen ‘de Heilige Graal van scheepswrakken’ omdat de inhoud onnoemelijk veel inzicht kan geven in de politieke, sociale en economische situatie in het begin van de jaren 1700. 

Start van de expeditie!

De expeditie naar het legendarische oorlogsschip is intussen echt gestart. Een eerste deel van de expeditie zal focussen op het fotograferen van het schip met op afstand bestuurbare sensoren. Daarna zouden er verdere ontdekkingstochten op poot kunnen gezet worden om de archeologische items aan boord op te duiken. 

Wordt vervolgd!

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren