Tagtik

Chinese leger belooft "straf en bloedvergieten"

China heeft net twee dagen lang grootschalige manoeuvres gehouden om Taiwan te omsingelen en een blokkade te oefenen in het geval van een invasie. Tijdens deze oefeningen zetten de strijdkrachten van Peking zowel gevechtsvliegtuigen als zeemachten in.

Drie dagen nadat William Lai Ching-te was beëdigd als de nieuwe president van Taiwan, verraste het Chinese leger donderdagochtend met de aankondiging van de start van militaire oefeningen rond het autonome eiland dat door China wordt opgeëist.

Wang Wenbin, woordvoerder van de Chinese diplomatie, zei: "Alle separatistische krachten die voorstander zijn van Taiwanese onafhankelijkheid zullen in bloed eindigen, met gebroken hoofden tegenover de historische gebeurtenis van de volledige hereniging van China." 

Taiwan ontdekte donderdag de aanwezigheid van 42 Chinese vliegtuigen en 31 Chinese schepen rond het eiland en de omliggende archipels, op de eerste dag van de manoeuvres die Peking lanceerde om "separatistische daden die verband houden met de onafhankelijkheid" van Taiwan te bestraffen.

China wil Taiwan op vreedzame wijze onder zijn soevereiniteit brengen door middel van commerciële diplomatie, maar experts geloven dat het Chinese leger een arsenaal tot zijn beschikking heeft om de kwestie Taiwan op te lossen als er geen vooruitzicht is op vreedzame hereniging.

(SR and FM for Tagtik/Source: Global Times/Photo: Surface warriors via Wikicommons under license Creative Common CC BY-SA 2.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren