Tagtik

Van Aert in Calais, een stunt die we 15 jaar niet hebben gezien...

Dinsdag, in de laatste kilometers van de etappe naar Calais, deed Wout van Aert het moeilijkste, het onmogelijke en het ondenkbare. Zijn spectaculaire zege is zeldzaam in de annalen van de Tour...

Aanvallen met de gele trui om de schouders en 11 km lang standhouden tegen een fris peloton: je moet het maar doen. En het is bovendien niet iedereen gegeven: een dergelijke stunt, een geletruidrager die een vlakke etappe wint (tijdritten uitgezonderd), is 15 jaar lang niet gezien.

In 2007, in de vierde etappe tussen Waregem en Compiègne, verrast Fabian Cancellara de sprinters: met nog 500 meter te gaan, met een korte passage over kasseien, die van het Château de Compiègne, rijdt hij weg uit het peloton en blijft hij op de streep Zabel, Napolitano en Boonen voor.

De laatste Belgische renner die zo'n prestatie heeft geleverd? Daarvoor moeten we teruggaan naar Freddy Maertens, in 1976, het jaar van de laatste Belgische overwinning in de Tour, die van Lucien Van Impe.

In die Tour van 1976 wint Freddy Maertens niet één maar twee etappes met het geel om zijn schouders. Als we zijn zege in Le Touquet buiten beschouwing laten, wint hij na de proloog in Merlin-Plage de eerste etappe in Angers (in een sprint voor Delépine, Gualazzini en Karstens) en de zevende in Mulhouse (in een sprint voor Esclassan en Gavazzi).

Maertens houdt de gele trui 10 dagen en geeft die dan door aan Lucien Van Impe. Nadien wint Maertens nog 4 etappes (!): in Langon, Lacanau-Océan, Versailles en op de Champs Elysées. Een totaal dus van 8 dagzeges in deze Tour van 1976 (de proloog, de tijdrit en 6 etappes, waarvan twee in het geel).

(PP met LpR/Picture: Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren