Tagtik

Ronde van Zwitserland: toen Koblet en Kübler een land in tweeën spleten

De Belgen hadden de duels tussen Van Steenbergen en Van Looy en later tussen Merckx en De Vlaeminck. Ooit waren de Italianen in twee kampen verdeeld: de bewonderaars van Coppi en de verdedigers van Bartali. De Fransen hadden epische gevechten tussen Bobet en Robic of Anquetil en Poulidor. Vandaag moeten de Slovenen kiezen tussen Pogacar en Roglic. Maar, zoals de Ronde van Zwitserland ons eraan herinnert, nooit eerder heeft de tegenstelling tussen twee stijlen en twee renners een land zo in tweeën gespleten: in de jaren vijftig werd Zwitserland verscheurd tussen Ferdi Kübler en Hugo Koblet.


Het begin van de jaren 1950 was de echte gouden eeuw van het Zwitserse wielrennen. Ferdi Kübler, de eerste Zwitserse winnaar van de Ronde van Frankrijk, won de Tour van 1950, één jaar voordat Hugo Koblet, zes jaar jonger dan hij, dat deed.

Koblet, de krekel, en Kubler, de mier

In de pers en bij de mensen thuis is de rivaliteit tussen de twee renners het gespreksonderwerp van de dag. Koblet en Kübler worden voorgesteld als de belichaming van goed en kwaad. Of zoals de krekel en de mier in de fabel van La Fontaine.

Aan de ene kant Hugo Koblet, de "pédaleur de charme", pure klasse, een soort van ideale schoonzoon, blond, zacht en geruststellend.

Aan de andere kant Ferdi Kübler, de "fou pédalant”, een zwartharige duivel, gewelddadig, slordig, een perfectionist en een harde werker die urenlang traint.

In 1964 schreef een redacteur van het Zwitserse weekblad La Semaine: "Kübler heeft de Tour de France gewonnen als een adelaar. Koblet, een jaar later, won die met de lichtheid van een duif.

De ijdele Koblet vertegenwoordigt een moderne cultuur, zijn tijd ver vooruit, terwijl Kübler meer traditionele en conservatieve waarden belichaamt, die van een meer volkse cultuur, die van het harde werken en wilskracht.

Hanspeter Born, die een biografie van Ferdi Kübler schreef, vat de tegenstelling tussen de twee mannen perfect samen: "Ferdi was een kind van het volk, hij weerspiegelde de deugden en zwakheden van de Zwitsers. Iedereen kon zichzelf in hem herkennen. [...] Koblet was iets wat in Zwitserland altijd zeer verdacht was: iemand die niks anders dan genot zocht."

De Ronde van Zwitserland, het decor van hun rivaliteit

Met elk 3 overwinningen tussen 1942 en 1955 hebben de twee rivalen hun stempel gedrukt op de geschiedenis van de Ronde van Zwitserland, ook al is de recordhouder van overwinningen in deze rittenwedstrijd de Italiaan Pasquale Fornara, 4 keer eindwinnaar.

Kübler is de eerste van de twee die de Ronde van Zwitserland wint. We zijn dan in 1942. Koblet, 17 jaar op dat moment, is dan nog te jong om te dromen van glorie in zijn eigen land.

Door de Tweede Wereldoorlog wordt de rittenkoers de drie volgende jaar niet georganiseerd. Pas in 1948 won Kübler opnieuw de Ronde van Zwitserland, want intussen had Gino Bartali die al gewonnen in 1946 en 1947.

Duel in de hitte

Koblet won voor de eerste keer in 1950. Op de col van San Bernardino loopt het kwik op tot veertig graden. Wiel aan wiel strijden de twee K's om de overwinning en de gunsten van een verdeeld publiek.

Kübler heeft een enorme dorst en vraagt Koblet om wat water. Koblet kijkt hem aan, pakt zijn drinkbus en giet die leeg op het kokende asfalt.

Het voorval is een perfecte illustratie van de rivaliteit die de twee kampioenen, de enige Zwitsers die ooit de Ronde van Frankrijk hebben gewonnen, altijd heeft verbonden.

7 lekke banden

Het jaar daarop won Kübler de editie van 1951 voor zijn rivaal. Koblet won de tijdrit tussen Bazel en Boncourt met meer dan drie minuten voorsprong op Kübler, maar verloor zijn kans op de eindzege in de zevende etappe tussen Luzern en Lugano: alleen al op de beklimming van de Oberalppas, de enige klim, rijdt hij zeven keer lek. Ondanks zijn overwinning de volgende dag in Davos, moest hij zich tevreden stellen met de tweede plaats in het algemeen klassement, de enige keer dat de twee renners samen op het podium stonden.

Koblet won de edities van 1953 en 1955. Zo komen ze allebei op 3 eindzeges. De duels tussen Koblet en Kübler in de Ronde van Zwitserland eindigen altijd in een gelijkspel: de twee K's hebben elk 3 eindzeges gepakt, hebben elk 14 dagen de leiderstrui gedragen en elk 11 etappes gewonnen.

In alles gescheiden, zelfs in de dood

Koblet is renner tot 1958, maar zijn hart was er niet meer bij. Hij was getrouwd met een jong fotomodel. Hij verkwist zijn fortuin en ook de fiscus zit hem op de hielen. Op 6 november 1964, na een mislukte verzoeningspoging met zijn vrouw, pleegt hij op zijn 39e zelfmoord aan het stuur van zijn Alfa Romeo op het platteland van Zürich. Hij knalt met zijn auto tegen een perenboom, remsporen zijn er op de weg niet te zien.

Ferdi Kübler sterft op 29 december 2016 op 97-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Zürich, waar hij enkele dagen eerder was opgenomen na een verkoudheid. Voor hij stierf, was hij lange tijd de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Frankrijk.

(Fausto/Picture : hugokoblet.ch)

Video : Ronde van Zwitzerland 1955

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren