Tagtik

Remco reed nog nooit de derde week van een grote rittenwedstrijd

Het Vuelta-peloton geniet van een welverdiende rustdag in het zuiden van Spanje. Remco Evenepoel droomt er intussen van om België de eerste overwinning in een grote ronde in 44 jaar te bezorgen. Dat wordt nog een heuse uitdaging want de huidige leider in de Ronde van Spanje reed nog nooit een derde week in een grote ronde.

Remco Evenepoel kan tot nu toe terugkijken op een bijna perfect parcours in deze Vuelta 2022, waarin hij de onbetwiste leider blijft met 1'34" voor Primoz Roglic en 2'01" op Enric Mas.

Tijdens de eerste week controleerde Remco de race perfect en pakte hij de rode trui in de zesde etappe in San Miguel de Aguayo, na een demonstratie in de mist, een paar dagen voor een nieuw wapenfeit op de muur van Las Praeres, waar hij alle rivalen het nakijken gaf.

Ondanks het verlies van twee belangrijke teamgenoten (Serry en Alaphilippe), zette hij de Vuelta vervolgens goed op slot in de volgende 4 etappes, alvorens tijd te verliezen op Roglic (en Mas) in de Sierra de la Pandera op zaterdag (45 seconden) en in mindere mate in Sierra Nevada op zondag (15 seconden).

Evenepoel gaf alle criticasters die er niet in geloofden dat hij in het echte hooggebergte ook zijn mannetje kan staan, lik op stuk door zondag sterk te presteren in de etappe die flirtte met 2500 hoogtemeter, hoogtes die hij in de recente Ronde van Zwitserland nog zeer slecht verteerde. Maar dat had uiteraard te maken met de periodisering van zijn hoogtestage en trainingsarbeid.

Er zijn nog zes etappes te gaan in deze Vuelta, vijf als we ermee rekening houden dat de parade richting Madrid op de laatste dag (96 km) zoals altijd een criterium voor een massasprint zal zijn.

Van deze 5 etappes is het die van zaterdag, de dag voor de finish, met de slotklim naar de Navacerrada-pas (5 passen, waarvan 3 van de eerste categorie) die nog de grootste uitdaging belooft te worden. Die van donderdag richting de Alto de Piornal lijkt ook lastig te worden. De spanning zal tot de avond van de twintigste etappe te snijden zijn.

Maar let op: voor Remco Evenepoel is deze derde week van de Vuelta als een grote duik in het onbekende. Het wordt immers zijn eerste derde week in een grote ronde. Een opdracht waar alle renners tegenop zien. In zijn enige eerdere ervaring in een race van 3 weken, de Giro van 2021, was hij op de avond van de 17e etappe, de dag na de derde rustdag, uit koers gestapt nadat hij 36 minuten achter Daniel Martin, de winnaar van de dag, was gefinisht.

Wat wordt het deze week? Heel België zet zich schrap voor een razend spannende derde week in de Ronde van Spanje. Brengt Remco België deze week in extase?

(LpR and Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren