Tagtik

Remco naar de Tour: goed idee of niet?

Remco Evenepoel is de eerste renner die zijn leiderstrui in een grote ronde moet afstaan na een besmetting met het coronavirus. De wereldkampioen zal deze primeur zeker niet op zijn palmares hebben gewild. Zijn roze trui behoort tot het verleden en het is (al) tijd om aan de toekomst te denken.

Het eerste wat hij zal moeten doen, is herstellen van het virus en ook zijn grote teleurstelling verwerken, want Remco Evenepoel had van deze Giro zijn grote doel van het seizoen gemaakt. Zijn opgave betekent dat hij voor de komende maanden nieuwe doelen zal moeten stellen. 

Alle wielerliefhebbers zijn benieuwd naar hoe de rest van het seizoen er voor de wereldkampioen zal uitzien. In zijn entourage wordt daar nog niet over gesproken, daar is het nog te vroeg voor. Patrick Lefevere verwerpt de eerste hypotheses: "We gaan het nu zeker niet hebben over de Tour de France."

Wat gaat Remco Evenepoel de komende maanden doen? "Dat is een goede vraag," meldt Phil Lowe, woordvoerder van Soudal - Quick Step, bij Sporza. "We laten alles even bezinken." Alle betrokken zullen binnenkort samenzitten en een beslissing nemen over het programma van Evenepoel, zo klinkt het binnen de ploeg.

Kan Remco Evenepoel de grote verrassende deelnemer aan de Tour de France 2023 worden? Voor sommige waarnemers is dat een optie en voor Belgische wielerfans een droom. Remco de strijd zien aangaan met Pogacar en Vingegaard in juli is een aantrekkelijk scenario. Maar zal de wereldkampioen over zes weken helemaal hersteld zijn en over al zijn mogelijkheden beschikken om in de Tour te starten?

Patrick Lefevere wil het daar liever niet over hebben. Debuteren in de Tour de France in dergelijke omstandigheden lijkt een riskante gok. "Eerst herstellen en dan rustig samenzitten, ook met de vader van Remco. Als Remco belt en zegt ‘Ik wil absoluut naar de Tour’, dan is het iets anders. Maar dat gaat hij niet doen", aldus Lefevere in de media.

Evenepoel zal zeker zijn meerjarenplan moeten herzien: in 2022 wou hij de Vuelta winnen (wat hem gelukt is), in 2023 de Giro en dan in 2024 de Tour. 

Het wereldkampioenschap in augustus was een ander doel van dit seizoen. Top zijn in de Tour en het WK is niet onmogelijk, zoals Wout Van Aert zal proberen te bewijzen.

Maar is Soudal-Quick Step klaar voor de Tour, na wat we zagen in de eerste week van de Giro? Patrick Lefevere had al aangekondigd dat hij vers bloed zocht voor de Tour 2024 om het te kunnen opnemen tegen de sterke blokken van UAE en Jumbo.

De ploegmaats van Remco zitten nu nog in de Giro, terwijl die van Pogacar en Vingegaard momenteel op hoogte trainen.

Zouden Julian Alaphilippe, Fabio Jakobsen (of Tim Merlier), die naar alle verwachting de Tour zullen rijden, plaats willen maken voor de kleine bulldog uit Schepdaal? Dat valt af te wachten… Want de Tour rijden met een kopman die mikt op een podiumplaats in Parijs vraagt een ploeg die heel anders is samengesteld. 

Om al deze redenen is het waarschijnlijk redelijker te veronderstellen dat Evenepoel de Tour naast zich zal laten liggen. Zo kan hij zich beter richten naar het WK (6 augustus, in Glasgow plus de tijdrit op de 11e), de Vuelta (26 augustus tot 17 september) en de Ronde van Lombardije (7 oktober). De Ronde van Zwitserland (11 tot 18 juni) of de Baloise Tour (14 tot 18 juni) vormen daarvoor een geschikte aanloop. En laat die Baloise Tour nu net passeren langs… Schepdaal.

(PP with LpR/Source: Sporza, Nieuwsblad/Picture: Tagtik)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren