Tagtik

“Doping was in die tijd een van de regels van het spel”

Voormalig wielrenner en ploegleider Johan Bruyneel blikte in een interview met het Waalse sportmagazine 'Eddy' terug op zijn verleden en gaat daarbij de vele dopingschandalen niet uit de weg.

Johan Bruyneel is levenslang geschorst in de wielersport wegens georganiseerd dopinggebruik in zijn team. De voormalige mentor van Lance Armstrong zegt echter geen spijt te hebben van zijn daden. Bruyneel beschouwt zichzelf nog steeds als slachtoffer en zegt dat doping in zijn tijd wijdverbreid was in de wielersport. “(Greg) LeMond (drievoudig winnaar van de Tour in 1986, 1989 en 1990, red.) zei ooit: ‘Ik ben de enige schone winnaar van de Tour de France.’ Dat is onmogelijk, dat is onmogelijk!”, foeterde Bruyneel. “Op dit niveau, aan de wereldtop, zijn de verschillen miniem. Je kunt de andere favorieten niet ‘clean’ verslaan als ze gedopeerd zijn. Doping was in die tijd een van de regels van het spel, behalve dat het niet in het reglement stond. We liepen allemaal het risico dat op een dag iemand de stilte zou verbreken. Maar ik had nooit gedacht dat het zou leiden tot zo’n meedogenloze aanval op Lance en mij. Op een gegeven moment heb je iemand van een bepaalde roem nodig om er een voorbeeld van te maken, om hem op te offeren, en Armstrong was het perfecte doelwit”, stelt Bruyneel.

Doping hoorde er gewoon bij in die tijd, stelt Bruyneel. “Ik kende de periode voor epo en de periode met epo, en in beide gevallen was er geen keuze. Als jongere kom je bij de profs in een wereld die je heel snel voor een dilemma plaatst: of je past je aan en je gebruikt doping, of je kwijnt weg. Het eerste jaar is het moeilijk, maar je houdt vol, dan realiseer je je in je tweede jaar dat de renners die bij de amateurs bij je waren, je er nu afrijden. Plotseling zie je jongens om je heen die ‘machines’ worden in de Tour de France, terwijl jij rond de 60e plek blijft hangen. Dus wat doe je? Je zou nee kunnen zeggen, maar dan weet je dat het voorbij is. Je gooit dan als het ware die lange jaren van lijden en afzien weg om het profpeloton te bereiken.”

De nu 59-jarige Vlaming die inmiddels in Spanje woont, beweert ook dat de Internationale Wielerunie UCI op de hoogte was van de dopinggebruiken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Eddy/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren