Tagtik

Evenepoel: 'Heb bondscoach voor en na de koers gezegd dat ik kon winnen'

Remco Evenepoel werkt zich de hele dag uit de naad voor de Belgische ploeg tijdens de wegrit op het wereldkampioenschap wielrennen in Leuven zondag. De 21-jarige Vlaams-Brabander volgde de door de bondscoach opgelegde ploegtactiek tot in de puntjes, maar voelde zich eveneens sterk genoeg om zelf voor de zege te gaan.

Evenepoel offerde zich op voor kopman Van Aert, alleen kende die laatste spijtig genoeg een mindere dag. Had het Belgische team niet beter Evenepoel een vrijere rol gegeven? Evenepoel voelde zich alvast sterk genoeg om zelf de regenboogtrui te pakken. “Ik wist op voorhand wat mijn job was: ik moest gewoon overal meespringen”, legde Evenepoel woensdagavond zelf uit in Extra Time Koers. “We hadden met Wout (Van Aert, nvdr.) en Jasper (Stuyven, nvdr.) twee kopmannen en ik was knecht. Op vrijdagnamiddag hadden we een teammeeting met iedereen. Maar ik vond dat het persoonlijk erg onduidelijk was wat er van mij verwacht werd. Dus heb ik eigenlijk van vrijdag op zaterdag een twijfelachtige nacht gehad. Vervolgens ben ik op zaterdag naar bondscoach Sven Vanthourenhout en Serge Pauwels gegaan en ik heb hen gevraagd: wat verwachten jullie eigenlijk van mij?Want het is voor mij niet duidelijk.”

Evenepoel voelde voor de koers al dat hij zelf op dit parcours mee kon strijden met de allerbesten ter wereld. “Met de verkenning had ik trouwens het gevoel dat er voor mij persoonlijk wel een kans lag om ergens weg te rijden. Dat er wel een bepaald scenario was waarin ik de koers kon winnen. Ik heb hen dat vlakaf gezegd en duidelijk gevraagd: krijg ik de kans of niet? Daar is toen een duidelijke nee op gekomen. Er werd de kaart van Wout van Aert getrokken en ik heb de knop omgedraaid en er alles aan gedaan om te knechten. Dat werk zou ik trouwens ook bij Deceuninck-Quick-Step opknappen als het mij gevraagd zou worden.”

Op de vraag of Evenepoel zondag zelf wereldkampioen kon worden, zegt hij volmondig ja. “Ik heb achteraf aan Sven ook gezegd dat dit een gemiste kans op een wereldtitel was”, vertelde Evenepoel. In de wielerpodcast ‘De Koers is van ons’ bij Het Nieuwsblad had bondscoach Vanthourenhout al gezegd dat hij het daar niet mee eens is. “Samen met Stuyven was Remco uiteindelijk de beste Belg in koers, maar ik denk niet dat hij zelf wereldkampioen kon worden. Hij werd geviseerd en had nooit voldoende ruimte gekregen om een groot gat te slaan. Bovendien: gezien de uitputting in de finale had hij die inspanning niet kunnen rekken tot op de streep. Een medaille was misschien wel mogelijk geweest.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Extra Time Koers - De Koers is van ons/Illustration picture: Instagram Remco Evenepoel)

Ook dit kan u interesseren