Tagtik

Er was eens in de Tour - 2019, De Gendt als avonturier in Saint-Etienne

Vrijdag houdt de Tourcaravaan voor de zevenentwintigste keer halt in Saint-Etienne, bij de Fransen ook wel bekend als 'de stad van de Groenen'. De ideale gelegenheid volgens ons om herinneringen op te halen aan de laatste keer dat de finish van een touretappe daar lag, en een zekere Thomas De Gendt er het zegegebaar maakte!


Op zaterdag 13 juli 2019, tijdens de achtste etappe tussen Mâcon en Saint-Etienne (200 km), trekt Thomas De Gendt al vroeg in de aanval samen met Terpstra, King en (later) De Marchi in deze etappe met zeven geklasseerde beklimmingen, voer voor durvers en opportunisten.

Nadat hij zijn vluchtgezellen één voor één loste, reed De Gendt alleen aan de leiding met een voorsprong van één minuut op het peloton, op zo'n 14 km van de finishlijn.

De Gendt, met een ouderwetse demonstratie

Na een ongelooflijke inspanning en een bloedstollend gevecht met de achtervolgers, houdt een moedige Thomas De Gendt 6 seconden over aan de meet op Pinot en Alaphilippe. Hiermee behaalde hij een tweede overwinning in de Tour, drie jaar na de eerste. Zoals gewoonlijk reed De Gendt ook die dag gewoon op gevoel en instinct, zonder wattagemeter, op de ouderwetse manier...

Met twee ritzeges in de Tour (2016 op de Ventoux en 2019), twee in de Giro (2012 en 2022, 3e algemeen in 2012) en één in de Vuelta (2017), is hij een van de weinige renners die ritten won in de drie grootste etappekoersen ter wereld.

Onthoud vooral het exploot waarmee Thomas De Gendt in 2012 op het Giro-podium (3e) eindigde na het winnen van de koninginnenrit met de beklimming van de Mortirolo en Stelvio. Hij won ook in Chalet Reynard, halverwege de Mont Ventoux.

Met amper drie opgaves op een totaal van 22 grote rondes en drie (!) uitgereden grote rondes in hetzelfde seizoen (in 2019), liet De Gendt trouwens een prestatie noteren die sinds 1935 ongeveer slechts veertig renners lukte.

(RS/Picture : Tagtik)

Ook dit kan u interesseren