Tagtik

Er was eens in de Tour - 2019, de dag dat Dylan Teuns de Planche des Belles Filles veroverde

Vrijdag klimt de Tour naar de top van de Planche des Belles Filles, een bergtop in de Vogezen die in 2012 in het parcours werd opgenomen en in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een van de klassiekers van de Tour. Net als in 2019 zullen de renners tot het einde van de col rijden, met niet-geasfalteerde stroken van meer dan 20%. Een terugblik op de editie van 2019, waarin Dylan Teuns een ‘jour de gloire’ kende...

De finish op de Planche des Belles Filles is in korte tijd een klassieker in de Ronde van Frankrijk geworden: in 2022 is het al de zesde aankomst op de top in tien jaar tijd. De col in de Franche-Comté heeft het lot van een aantal Tourwinnaars al bepaald.

Iedereen herinnert zich nog de ongelooflijke overwinning van Tadej Pogacar in de tijdrit die eindigde op de top van de heuvel, toen hij aan de vooravond van de finish in Parijs de leiding overnam van een verbijsterde Primož Roglic. Maar laten we terugkeren naar 2019.

2019, Super Teuns op de Super Planche

In 2019 hebben de organisatoren voor de zesde etappe van de Tour een kilometer klimmen toegevoegd aan de Planche des Belles Filles, met stijgingspercentages van meer dan 20% en een niet-verhard gedeelte.

Maar die dag heeft het peloton al zeven hellingen voor de wielen geschoven gekregen, voor het een laatste hindernis moet overwinnen. 14 renners zijn van bij de start ervandoor gegaan, met de zegen van de geletruidrager Alaphilippe. Onder hen enkele uitstekende renners zoals Cosnefroy, Teuns, Ciccone, De Gendt en Wellens.

De Gendt waagt zijn kans op de Col des Croix, maar wordt voorbijgestoken door Teuns, Ciccone, Wellens en Meurisse. Dit kwartet heeft nog een voorsprong van 4 minuten aan de voet van de slotklim, de Planche des Belles Filles. Dylan Teuns en Giulio Ciccone zijn het sterkst en strijden om de zege en die gaat naar de Belg: hij wint op de "Super Planche" (1 km onverharde weg toegevoegd aan het parcours met 20% in de laatste 300 meter).

Op zijn 27e wint Teuns een etappe in de Tour nadat hij er ook al eentje had gewonnen in de Dauphiné. Ciccone moet tevreden zijn met het geel.

Drie maanden later keert Teuns terug naar de plaats van zijn overwinning om daar zijn toekomstige vrouw ten huwelijk te vragen.

De andere winnaars op de Planche des Belles Filles:

2012 Christopher Froome
2014 Vincenzo Nibali
2017 Fabio Aru
2020 Tadej Pogacar (tijdrit)
2022 ???

 

(Fausto-Picture : Tagtik)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren