Tagtik

Er was eens in de Tour - 2017, Barguil laat van zich spreken in Foix

Dinsdag houdt de Tour voor de vijfde keer in zijn geschiedenis halt in Foix. Het wordt een middelgebergte-etappe die als overgang naar de Pyreneeën dient. Tijdens zijn laatste bezoek aan de prefectuur Ariège in 2017, won de Fransman Warren Barguil hier.


Warren Barguil moest door een covidbesmetting de Tour van 2022 noodgedwongen verlaten, dit terwijl hij dinsdag voor het eerst sinds zijn zege van 2017 zou kunnen terugkeren naar het decor van zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk.

Barguil verschalkt de topfavorieten

Tijdens de 13de etappe van de Tour van 2017, bestormden Landa en Contador vooraan de ​ muur van Péguère, als laatste beklimming van de dag. Zij werden echter op de hielen gezeten door Quintana en Barguil. De Fransman had in zijn bolletjestrui betere benen dan de Colombiaan die dag. Hij loste Quintana op de steile stukken van de pas en voegde zich bij de twee Spanjaarden op een paar honderd meter van de top. Barguil twijfelde echter niet lang en liet Contador en Landa ter plaatse in het zicht van de eindmeet.

 

Met deze impressionante inspanning benadrukte de Fransman andermaal zijn status van beste klimmer. Warren Barguil, die een paar dagen eerder nog met banddikte de duimen legde in Chambéry, behaalde in Foix zijn eerste etappe-overwinning in de sprint en in de bergen. Hij kwam hiermee de top 10 van de Tour binnen, in goed gezelschap van Quintana, Contador, Landa, Yates, Martin, Froome, Bardet, meintjes Aru en Uran.

Een paar dagen later herhaalde hij zijn kunstje tijdens de koninginnenrit op de top van de Izoard. Hij snelde weg uit het peloton van favorieten richting de Colombiaan Darwin Atapuma en toonde hem ook al gauw zijn rugnummer. Twee etappes met de bolletjestrui om de schouders, dat vergeet je niet snel. Hij zou dat jaar ook de prijs van de strijdvaardigheid winnen.

Warren Barguil won ook twee etappes in de Vuelta van 2013 (achtste algemeen) en een Franse kampioenstitel in 2019. Dit jaar won hij een etappe in de Tirreno-Adriatico.

(RS/Picture: Tagtik)

RS

RS

Mindful traveller - atleet - journalistiek en communicatie

Ook dit kan u interesseren