Tagtik

Er was eens in de Tour - 2016, Froome: koning van de stopwatch in Megève

Op dinsdag komt de Touretappe aan in Megève, een bergresort in de Haute-Savoie. Het zal pas de tweede keer zijn dat de finishlijn van de Grande Boucle wordt getrokken op het grondgebied van deze precieuze parel van de Mont Blanc, die bekendstaat als een voormalige vakantieplek voor de Europese aristocratie. Het wordt meteen de uitgelezen kans om herinneringen op te halen aan Chris Froome, winnaar van een tijdrit in Megève in 2016...


Deze keer krijgen de renners een rit in lijn voorgeschoteld die eindigt in Megève en de finish ligt op de top van de klim naar de Altiport, met een moeilijkheidsgraad van tweede categorie (19,2 km aan 4,1%, hoogtemeters: +696 m).

 

Froome, veertigste keer in het geel!

 

In 2016 was het Chris Froome, de grote favoriet van de dag, die de tijdrit over 17 km won. Hij vloog door de heuvels van Domancy en Chozeaux aan een stratosferische gemiddelde snelheid van 33,20 km/u.

De leider van de Sky-formatie hield er Tom Dumoulin, Fabio Aru, Richie Porte, Romain Bardet en... Thomas De Gendt af. Dit was toen meteen zijn tweede ritzege in die Ronde van Frankrijk, na die in Bagnères-de-Luchon in de Pyreneeën.

Op de avond van deze etappe had de kopman van de Sky-formatie een voorsprong van bijna 4 minuten op Bauke Mollema. De Britse renner ging ook de geschiedenis van de Tour in met 40 dagen in het geel en verovert daarmee een exclusief plaatsje in de Top 5 van de renners die de leiderstrui het meest hebben gedragen (achter Merckx, 94; Hinault, 75; Indurain, 60 en Anquetil, 50).

Voor Froome was de hattrick in de Tour niet ver meer, na 2013 en 2015... Voor de andere kanshebbers op het podium moest nog alles gebeuren...(Skwadra avec LpR/picture : Pixabay)

Ook dit kan u interesseren