Tagtik

Er was eens in de Tour - 2014, een haai peuzelt de kasseien van Arenberg op

Woensdag brengt de vijfde etappe van de Tour de renners van Rijsel naar Arenberg (Porte du Hainaut), via 11 kasseistroken, voor een totaal van 19,4 km kasseien in de tweede helft van een rit van 157 km.


Na 2010 en 2014 is het de derde keer dat de Tour halt houdt in Arenberg. Daar bevindt zich de beroemdste kasseistrook ter wereld de "Drève des Boules d'Hérin" of de "Tranchée d'Arenberg” in de gemeente Wallers-Arenberg, wereldberoemd door Parijs-Roubaix. 2010,

2010: Cancellara waakt over Schleck 

In 2010, tijdens de derde etappe, is de Canadees Ryder Hesjedal (die 2 jaar later de Giro zou winnen) de laatste overlevende van de vroege ontsnapping. Net op het moment dat de andere leden van de vroege vlucht worden gegrepen, komt Franck Schleck (5e in de Tour 2009) ten val en breekt hij zijn sleutelbeen. 

Cancellara neemt zijn broer Andy mee sleeptouw over de kasseistroken, gevolgd door Hushovd, Thomas en Evans. Armstrong, Contador en Chavanel zitten verspreid in de achtergrond en beperken zo goed als mogelijk de schade.

Hushovd wint de sprint, maar de grote winnaars van de dag zijn Schleck en Evans. Cancellara wordt beloond voor zijn inspanningen en neemt de gele trui over. Hesjedal eindigt uiteindelijk als vierde in de etappe.

Schleck zal tot winnaar van de Tour van dit jaar worden uitgeroepen na de diskwalificatie van Contador.

2014: Nibali dwingt Froome en Contador in de fout

Vier jaar later keert het peloton in etappe 5 terug naar de Hel van het Noorden. Door de regen worden twee bijzonder gladde stroken met kasseien om veiligheidsredenen uit het parcours gehaald. Christopher Froome, die de dag voordien al gevallen was, stapt na km 84 af na twee nieuwe valpartijen en breuken aan beide handen. 

Vanaf de tweede, bijzonder gladde strook wordt Contador door de Astana-ploeg van Nibali al achtergelaten. Specialisten Westra, Iglinskyi en Fuglsang rijden zich uit de naad voor Lo Squale, die nochtans nog nooit heeft deelgenomen aan Parijs-Roubaix. Contador verliest 2'54" op de winnaar en wordt 19de in het algemeen klassement, 2'37" achter Nibali.

Voor de ritzege strijden Cancellara, Vanmarcke, Sagan, Boom en Nibali met zijn ploegmaats. Lars Boom rijdt solo weg op de strook van Wallers met nog 6 km te gaan en wint een gedenkwaardige etappe.

(Fausto met LpR/Picture : Tagtik)

Ook dit kan u interesseren