Tagtik

Er was eens in de Tour - 1995, Jalabert verwerft sterrenstatus op 14 juli in Mende

Deze zaterdag stopt de Tour voor de zesde keer in Mende. Met zijn moeilijke aankomst, de Côte de la Croix Neuve (2de categorie, 3 km aan 10%), is deze aankomst een vaak terugkerende klassieker sinds de overwinning van Laurent Jalabert toen de Ronde van Frankrijk er voor het eerst aankwam in 1995.

 


Elk jaar op 14 juli zoekt Frankrijk een nieuwe nationale superheld en op 14 juli 1995 was dat Laurent Jalabert. 'Jaja' behaalde toen ongetwijfeld zijn grootste overwinning in de Tour en bovendien werd hij een van de 14 Fransen die op de nationale feestdag het zegegebaar mochten maken. Net zoals Jacques Anquetil (2x), Raymond Delisle, Bernard Thévenet (2x) en Vincent Barteau.

Hij herhaalde deze prestatie in 2001 (in Colmar) en werd vervolgens opgevolgd door Laurent Brochard (1997), Richard Virenque (2004), David Moncoutié (2005) en Warren Barguil (2017).

In meer vervlogen tijden proefden ook Émile Idée (1949), Jean Robic (1953), Jean Bourles (1957), Roger Pingeon (1968), Bernard Labourdette (1971) en Mariano Martinez (1980) de vreugde van een overwinning in de Tour de France op 14 juli.

De plotse geboorte van de 'Montée Jalabert'

Jalabert bekroonde met zijn overwinning in Mende een uitzonderlijk seizoen, waarin hij Milaan-Sanremo, Parijs-Nice, het Internationaal Criterium, de Waalse Pijl, de Midi-Libre en de Ronde van Catalonië won. Vanaf km 24 splitste het peloton zich in twee groepen, waarna Jalabert en Dario Bottaro het hazenpad kozen, al snel vergezeld van Melchior Mauri, een teamgenoot van Jalabert, voordat ze op km 69 versterking kregen van Peron, Podenzana en vooral Neil Stephens, een tweede ploegmaat van Jaja. Bovenaan de Côte des Baraques had het peloton al ruim tien minuten achterstand en Jalabert, 6e aan de start, veroverde virtueel de gele leiderstrui.

Na een gigantische inspanning werd Stephens op de Charpal-klim gelost, en Mauri nam het over om zijn kopman een voorsprong van 7 minuten te geven met nog 25 km te gaan.

Op de klim van de Croix-Neuve (3 km aan 10%!), die naar de finish leidt, bedankte Jalabert zijn teamgenoten door de klus op magistrale wijze af te maken. Hij reed zegevierend over de meet, onder het goedkeurend oog van zijn ouders en heel wat buren die ter plaatse waren komen supporteren. Met dit huzarenstukje dichtte Jalabert in totaal bijna zes minuten in het algemeen klassement en bezette hij zo de derde trede van het podium.

De slotklim die naar de luchthaven van Mende leidt, werd sindsdien omgedoopt tot de Montée Jalabert.

Datzelfde jaar won Jaja nog de Vuelta. In totaal reed hij 25 grote rondes uit (4 in Frankrijk, 18 in Spanje en 3 in Italië). Tweemaal trok hij de bolletjestrui aan in Parijs (2001 en 2002), en tweemaal legde hij beslag op de groene trui (1992 en 1995), hij won drie keer Parijs-Nice, de Waalse Pijl, de Ronde van Lombardije, Milaan-Sanremo en de Classica San Sebastian.

(Skwadra met LPR/picture Tagtik)

Ook dit kan u interesseren