Tagtik

Er was eens in de Tour - 1982: Daniel Willems, de wil van de sterkste op weg naar Longwy

Op donderdag houdt de Tour voor de derde keer halt in Longwy, een stad in Meurthe-et-Moselle, dicht bij de grens met België. De finish wordt vast spectaculair met aan het eind de beklimming van de Côte des Religieuses (1,6 km aan 5,8% en een passage aan 11%).

Een ideale gelegenheid om terug te denken aan de mooie overwinning op die plek van een Belgische kampioen, die een beetje vergeten is en te vroeg van ons is heengegaan.

1982: Daniel Willems brengt zijn totaal op vier

In een etappe waarin Hinault, op ruime afstand van Kelly en Anderson in het algemeen klassement, op de bonificaties jaagt, is het een Belg die het uiteindelijk haalt. Zoals zovelen voor hem wordt Daniel Willems gezien als de opvolger van Merckx. De zevende in de Tour van 1982 pakt in Longwy een derde ritzege in de Tour, na zijn twee overwinningen van het jaar ervoor, in Roubaix (vóór Duclos-Lasalle) en in Saint Priest (vóór Hinault).

Met nog 17 km te gaan ontsnapt de renner van Capri-Sonne samen met de Zwitser Serge Demierre, die niet geneigd is om mee te werken. Samen rijden zij de Côte de Thil op en vatten dan de steile helling van 2 km aan die leidt naar de citadel en de finish, op de hoogten van Longwy.

Het peloton komt nog heel dicht bij de vluchters, maar Willems behoudt op de streep nog een kleine voorsprong. Kelly wint de massasprint.

Willems wint datzelfde jaar ook nog de 20e etappe, waarin hij tot ieders verrassing Kelly, Kuiper en drie andere vluchters klopt. 

Daniel Willems slaagde in een ongelooflijke prestatie: hij won de proloog en de eerste 5 etappes van de Ronde van Zwitserland van 1980, waarin hij vijfde in het eindklassement werd.

Hij won ook de Brabantse Pijl, de Grote Scheldeprijs, de Waalse Pijl, Parijs-Tours, de Ronde van België en de Ruta del Sol. De Kempenaar werd ook derde in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

2017: een keizerlijke Sagan 

In 2017, in de derde rit van de Tour die van Verviers naar Longwy gaat, wint Peter Sagan zijn achtste Tourrit. De Slowaak wordt de eerste renner die een etappe wint in twee opeenvolgende grote rondes met de regenboogtrui om zijn schouders. Vóór hem hadden enkel Rik Van Looy en Paolo Bettini dit gedaan, respectievelijk in de Giro (1961/62) en de Vuelta (2007/08).

(Fausto/Picture : Tagtik)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren