Tagtik

Er was eens in de Tour - 1948, Bartali in olympische vorm in Lausanne

Zaterdag maakt de Tour een uitstapje naar Zwitserland en houdt halt in Lausanne, de hoofdstad van het kanton Vaud, op de rechteroever van het Meer van Genève. Het is een gelegenheid om het eerste bezoek van de Tour aan deze plaats en de overwinning van een van de grootste kampioenen in de geschiedenis van het wielrennen te herdenken: Gino Bartali.

De Tour is al meer dan 20 jaar niet meer in Lausanne geweest, maar toch was in de stad, de thuishaven van het Olympisch Comité, al vijf keer de eindmeet van een Touretappe getrokken: in 1948, 1949, 1952, 1978 en 2000.

1948, de vrome Gino zet de toon

In 1948 voerde de vijftiende etappe van de Tour de renners van Aix-les-Bains naar Lausanne via de beklimmingen van de Aravis (in Frankrijk) en de Forclaz (in Zwitserland). Op de top van de Aravis sprint Gino Bartali om de bonificaties in de wacht te slepen.

Op de Forclaz, een korte maar steile beklimming, zet de helft van het peloton voet aan de grond. Verderop op de Mont Chardonne neemt Bartali alle moed bij zijn tegenstanders weg. De laatste die weerstand biedt, is André Brulé die evenwel niet kan voorkomen dat Gino op zijn 34e verjaardag zijn derde etappe op rij won, na Briançon en Aix-les-Bains.

In het algemeen klassement heeft Louison Bobet een achterstand van bijna 14 minuten. Hij kan niet verhinderen dat Bartali tien jaar na zijn eerste Tourzege zijn tweede eindzege pakt, met daarbij ook zeven dagzeges, waaronder de laatste in Luik, voor een menigte van uitzinnige Italiaanse immigranten.

Tweede Italiaan in het geel in Parijs

Bartali is pas de tweede Italiaan die de Tour wint, bijna 25 jaar na Ottavio Bottecchia. Tussen deze twee overwinningen in de Ronde van Frankrijk, met tien jaar ertussen, was de wereld in de greep van de oorlog geraakt, waardoor Bartali zijn palmares niet kon aanvullen: anders zou hij wellicht zijn uitgegroeid tot de grootste ronderenner aller tijden.

Met 2 zeges in de Tour en 3 in de Giro op zijn naam is Bartali een van de weinige renners uit de geschiedenis die meer dan 10 keer op het eindpodium van een grote ronde eindigde. Hij was zeven keer de beste klimmer in de Ronde van Italië en twee keer in de Ronde van Frankrijk. Hij won 4 keer Milaan-Sanremo en 3 keer de Ronde van Lombardije.

De andere winnaars in Lausanne:
1949 Vincenzo Rossello
1952 Walter Diggelman
1978 Marc Demeyer
2000 Eric Dekker

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren