Tagtik

Dinsdag eerste moment van de waarheid in de Ronde van Zwitserland

Na de overwinning van Biniam Girmay op maandag en de status quo in het algemeen klassement, wordt de etappe van dinsdag de eerste in een rij van drie in de bergen. Na die drie etappes zullen we veel meer weten over de kansen van Van Aert en Evenepoel op de eindzege vóór de afsluitende tijdrit van zondag.

 

Eerste finish bergop
Etappe 3 - dinsdag 13/06: Tafers - Villars-sur-Ollon (143,8 km)

Op dinsdag volgt de eerste confrontatie van de klassementrijders, met de Col des Mosses op het menu als eerste hindernis van de dag, met een waarschijnlijke krachtmeting aan het einde van de etappe, met de klim naar Villars-sur-Ollon. De finale van deze 3de etappe is de eerste aankomst bergop van de Ronde van Zwitserland van 2023. Een uitstekende test om de vorm van Remco Evenepoel en Wout Van Aert te meten tegen favorieten als Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), die hoopt zijn landgenoot en ploegmaat Geraint Thomas op te volgen, Romain Bardet (Team DSM), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Neilson Powless (EF Education - Easy Post) en Mattias Skjelmose (Trek - Segafredo).

Nog meer kilometers bergop
Etappe 4 - woensdag 14/06: Monthey - Leukerbad (152,5 km)

Na de eerste biljartvlakke 80 kilometer komt er een eerste selectie in de klim naar Crans-Montana. Daarna kan de slotklim naar de finish in Leukerbad voor tijdsverschillen zorgen. De renners krijgen niveauverschillen voor de wielen geschoven in de klim via Erschmatt en Albinen. Daarbij zal het ook zaak zijn om goed te herstellen en nog energie in de tank te hebben voor de dag erna, want het zwaarste moet nog komen...

De koninginnenrit
Etappe 5 - donderdag 15/06: Fiesch - La Punt (211 km)

De koninginnenrit van de 86e Ronde van Zwitserland zal bijzonder veeleisend zijn, met de grote Alpencols zoals de Furka (het spreekwoordelijke ‘dak’ van de Ronde van Zwitserland), de Oberalp en de Albula, met een niveauverschil van 4.700 meter dat moet worden overwonnen. De renners die in de eerste twee bergritten tijd hebben verloren, krijgen de kans om alles recht te zetten en hun achterstand in te halen. Een etappe voor pure klimmers... en voor goede dalers. Een etappe waar alles gewonnen of verloren kan worden.

De punchers in de schijnwerpers
Etappe 6 - vrijdag 16/06: La Punt - Oberwill (215,3 km)

Na de moeilijkste etappe volgt met etappe 6 de langste in deze Ronde van Zwitserland. De laatste 50 kilometer gaan op en neer en zijn dus een uitgelezen terrein voor punchers als zij met een groepje weten te ontsnappen na de eerste cols van de dag (met de Albula in de tegenovergestelde richting vanaf de start!). De laatste 2,4 kilometer naar de finish zijn bergop en met al 216 kilometer in de benen is het een aankomst voor de meest explosieve renners in het peloton. Een etappe voor Van Aert?

Laatste kans voor de sprinters
Etappe 7 - zaterdag 17/06: Tübach - Weinfelden (162,7 km)

Op papier is de laatste etappe er eentje voor de sprinters. Toch als de snelste renners van het peloton de inspanningen voor de voorgaande ritten al hebben verteerd. Als ze in Weinfelden willen sprinten, zullen ze wel enkele korte, maar lastige hellingen moeten overwinnen. 

Eindverdict met een tijdrit
Etappe 8 - zondag 18/06: Sankt Gallen - Abtwil (25,7 km)

De afsluitende tijdrit over 25 kilometer zal ongetwijfeld de beslissing brengen, met een niveauverschil van 400 meter. Wordt de stand nog door elkaar gehaald of wordt de kloof tussen de verschillende renners nog groter? Als Remco binnen de stand op minder dan 1 minuut van de pure klimmers volgt, kan hij wellicht nog een gooi naar de eindzege doen...

(Fausto met LpR - Picture : Tagtik)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren