Tagtik

Wie moet Mbappé vervangen tegen Nederland?

De leegte opvullen die is ontstaan door het uitvallen van Kylian Mbappé zal zeker lastig worden, maar een Franse spits zal zijn opwachting moeten maken, in ieder geval tegen Nederland op vrijdag. De oplossing die zowel logisch als vanzelfsprekend leek, was om Olivier Giroud aan te wijzen als de volgende centrumspits van Frankrijk tijdens deze EURO.

Maar de blessure van de toekomstige speler uit Los Angeles kan dit plan dwarsbomen. Als Didier Deschamps vasthoudt aan hetzelfde tactische plan heeft hij twee andere opties: Marcus Thuram opnieuw opstellen of Randal Kolo Muani voorin laten spelen. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Aan het begin van de WK’s van 2018 en 2022 zat Giroud op de bank, maar hij profiteerde van de omstandigheden – een verandering van systeem in Rusland, de blessure van Karim Benzema in Qatar – om zijn plaats als nr. 9 weer in te nemen en een integraal onderdeel van het team te worden. De gebroken neus van Mbappé leek hem een nieuwe kans te bieden om terug te keren in de basiself van Frankrijk, maar toen hem maandagavond in de wandelgangen van de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf naar het onderwerp werd gevraagd, grimaste de 37-jarige aanvaller en maakte hij korte metten: “Ik denk op dit moment niet aan mezelf. Ik denk aan Kylian en het team. We weten in ieder geval niet wat er in de volgende wedstrijd gaat gebeuren.“

Wat Giroud niet zegt, is dat zijn liesblessure hem parten speelt. Hij werd gespaard tijdens de oefenpot van dinsdag tussen de wisselspelers van Frankrijk en de reserves van Paderborn, en zijn fitheid zal woensdag opnieuw worden bekeken. Zijn klik met Antoine Griezmann, zijn gemak in luchtduels en zijn ervaring zijn allemaal troeven die in zijn voordeel pleiten, ook al begint het gewicht van de jaren voelbaar te worden. Maar het is geen toeval dat Deschamps telkens voor Giroud heeft gekozen als Mbappé moest worden vervangen (tegen Canada op 9 juni, in de voorbereiding, en maandag, aan het einde van de wedstrijd tegen Oostenrijk).

Tot nu toe onderscheidde Thuram, die meestal op links speelde, zich vooral door het opvolgen van instructies en zijn opofferingsgezindheid, waardoor Mbappé alle vrijheid kreeg. Zonder de aanvoerder van Les Bleus is hij ook een alternatief in het centrum. Hij verving Giroud in de 26e minuut van Frankrijk tegen Ierland (2-0, 7 september) en scoorde zijn eerste doelpunt in deze centrale rol. In Nice, tegen Gibraltar (14-0, 18 november), werd hij opnieuw gepositioneerd als centrumspits, maar in een 4-2-3-1 formatie, met Griezmann als steun, en hij toonde zich ook redelijk efficiënt. De tegenstand was echter niet erg consistent. En een van de laatste keren, tegen Duitsland (1-2, 23 maart), was minder overtuigend.

Bij Inter Milaan speelt Thuram ook als negen, maar hij wordt geflankeerd door een andere centrale spits. Hoewel hij van deze positie is gaan houden, past alleen spelen, als spil, niet helemaal bij zijn intrinsieke kwaliteiten, want hij combineert graag en neemt de bal graag mee naar voren. Bovendien, als hij op links zou blijven, zonder Mbappé, zou hij meer ruimte hebben om aan te vallen.

Door Thuram en Ousmane Dembélé op de flanken te laten staan om voor diepgang te zorgen, terwijl Kingsley Coman nog niet klaar lijkt om een uur te spelen, zou Deschamps wel eens in de verleiding kunnen komen om Kolo Muani in het centrum op te stellen. Hij heeft dit drie keer gedaan sinds het einde van het WK, maar de laatste keer, in Nederland (2-1, 13 oktober), leek de coach ervan overtuigd dat dit niet de beste positie van de Parijzenaar was. Hij verkiest hem aan één kant, en meer aan de rechterkant, waar hij scoorde in Griekenland (2-2, 21 november), ook al begon hij aan de linkerkant. Maar hij wisselde een paar keer van plaats met Dembélé tijdens de wedstrijd. Zou Kolo Muani, acht maanden na zijn laatste interland voor Frankrijk, weer in die rol kunnen spelen? Dat zou overwogen kunnen worden. Zeker als Giroud niet zou kunnen spele,.

(Damien Degorre/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren