Tagtik

Simons uit de basis tegen Frankrijk?

Xavi Simons, die teleurstelde als rechtsbuiten tegen Polen, moet vrijdag wellicht tevreden zijn met een plaats op de bank als Oranje het opneemt tegen Frankrijk (21.00 uur).

Ronald Koeman, de bondscoach van Nederland, heeft zijn spelers blij gemaakt. Na een lange periode van jongleren tussen een driemans- en een viermansverdediging, lijkt hij nu gekozen te hebben voor een 4-2-3-1 systeem. ”Met vier verdedigers denk ik dat het duidelijker is,” beaamt Stefan de Vrij, die afgelopen zondag tegen Polen (2-1) als rechtsback begon, hoewel hij gewend is om bij Inter Milaan (Italië) in een vijfmansdefensie te spelen. Maar we weten nog steeds niet wie tegen Frankrijk aan de aftrap zal staan.

Terwijl de linkerkant van Nederland, bestaande uit Nathan Aké en Cody Gakpo, overtuigt, kan dat niet gezegd worden van de rechterkant. Xavi Simons was een teleurstelling op de rechtervleugel. Donyell Malen, die hem kort na het uur verving, hoopt vrijdagavond tegen Frankrijk te kunnen starten. ”Ik heb veel vertrouwen in mezelf en ik zou vanaf het begin op dit niveau moeten spelen,” zegt de aanvaller van Borussia Dortmund. ”Maar het is aan de coach. Ik moet gewoon hard werken en rustig blijven.”

Jeremie Frimpong, die zijn vurige benen van Bayer Leverkusen heeft behouden, wil ook spelen. Koeman ziet hem liever als rechtervleugelspeler spelen dan als full-back, waar Denzel Dumfries tegen Polen het soms lastig had. Toch lijkt het riskant voor Koeman om voor een hele nieuwe rechterflank te kiezen.

Waarschijnlijke opstelling:

Verbruggen, Dumfries, de Vrij, van Dijk, Aké, Shouten, Veerman, Malen, Reijnders, Gakpo, Memphis.

(Bernard Leeuwen/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren