Tagtik

Real Madrid is de meest waardevolle club van Europa

Real Madrid heeft de status van Europese club met de hoogste bedrijfswaardering, volgens het Football Benchmark-rapport. Het is de eerste club die de grens van vijf miljard euro doorbreekt.

Slechts een paar dagen verwijderd van een mogelijke sportieve overheersing van Europa, is Real Madrid nu al de meest waardevolle club van het continent, volgens het negende Football Benchmark-rapport. Deze studie rangschikt 32 Europese teams op basis van het geld dat ze in de loop van een jaar genereren en vertaalt deze financiële meevaller in “ondernemingswaarde” (EV). Er wordt rekening gehouden met verschillende criteria en de sportieve resultaten van het lopende jaar worden buiten beschouwing gelaten.

De Madrilenen hebben hun toppositie- heroverd, een jaar nadat ze die waren kwijtgeraakt aan Manchester City. Het wordt ook de eerste club die de vijf miljard euro aan EV (5,097 miljard euro) overschrijdt. De twee clubs uit Manchester maken het podium compleet: City met 4,933 miljard euro en United, gewaardeerd op 4,861 miljard euro.

De top 10 blijft ongewijzigd, allemaal met een EV van meer dan 3 miljard euro, nog een primeur. Ten tijde van het eerste rapport, gepubliceerd in 2016, bereikte geen enkele club dit bedrag.

Van de 32 beoordeelde clubs zijn Sporting (Portugal) en Real Sociedad (Spanje) nu opgenomen in de ranglijst, in plaats van Leicester en Wolverhampton, twee clubs in Engeland. Er zijn negen clubs in de Premier League, zeven in de Serie A, zes in La Liga en drie in de Bundesliga, Ligue 1 en Portugese Liga. Ajax Amsterdam is de enige club uit de Eredivisie.

De gecombineerde EV van al deze clubs wordt geschat op 59,1 miljard euro. Dit is een stijging van 124% ten opzichte van de eerste editie en een stijging van 14% ten opzichte van vorig seizoen. Football Benchmark verklaart dit door “de toename in meervoudige inkomsten die in de markt wordt gezien, een substantiële toename in operationele inkomsten – gedreven door de post-Covidperiode en groei in commerciële inkomsten – en verbeterde financiële levensvatbaarheid over de hele lijn.”

Vergeleken met de vorige editie zagen 24 clubs hun EV stijgen. AC Milan steeg voor het derde seizoen op rij het meest, met een stijging van 35,5%. Vijf clubs zagen hun EV dalen met 13,3%.

Opgemerkt moet worden dat in de top 10 het gewicht van de werknemers slechts 25% van het vermogen is. Dit betekent dat vastgoedactiva en hun merken gemiddeld driekwart van de totale waarde waard zijn.

Het momentum van Real Madrid zou zich kunnen voortzetten met de voltooiing van hun stadion en een overwinning op Dortmund in de Champions League-finale op zaterdag.

Top 10 clubs met de hoogste ondernemingswaarde volgens Football Benchmark

  1. Real Madrid CF – 5,265
  2. Manchester City – 4,933
  3. Manchester United – 4,861
  4. FC Bayern München – 4,255
  5. Liverpool FC – 4,189
  6. FC Barcelona – 4,115
  7. Tottenham Hotspur FC – 3,505
  8. Paris Saint-Germain FC – 3,493
  9. Chelsea FC – 3,264
  10. Arsenal FC – 3,108 (Alle cijfers in miljard euro).

(Célestin Barraud/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

 

Ook dit kan u interesseren