Tagtik

“Vinicius heeft een behoorlijk saai leven”

Gedreven door hoge ambities en zijn verlangen om de beste speler ter wereld te worden, leeft de Braziliaanse spits Vinicius van Real Madrid voor zijn beroep en legt hij zichzelf een drastische levensstijl op.

Het is ver weg van het Madrid van eind jaren negentig en begin jaren 2000, toen de Braziliaanse spelers van Real, aangevoerd door Roberto Carlos en Ronaldo, de nachten van de Spaanse hoofdstad tot in de vroege uurtjes in vuur en vlam zetten. Nu de nieuwe generatie Braziliaanse spelers, onder aanvoering van Vinicius Junior (23), veel leergieriger is, is het Madrileense nachtleven verlaten.

”Vini’s leven is behoorlijk saai,” geeft iemand uit de directe omgeving van de Madrileense spits toe. ”Hij laat zich alleen leiden door en voor het voetbal. Zijn dagelijks leven vertoont een opvallende gelijkenis met dat van een andere illustere Real Madrid nr. 7, Cristiano Ronaldo, een van Vinicius’ rolmodellen. Net als de Portugees heeft hij een drastische levensstijl, met als doel zo lang mogelijk aan de top te blijven. De dagen van de Braziliaan volgen een onveranderlijke routine.”

Na een training om spieren op te bouwen, wordt de collectieve training ’s ochtends soms aangevuld met spierversterkende sessies in het trainingscentrum van de club uit Madrid. Samen met zijn persoonlijke fitnesstrainer heeft hij dan ’s middags nog een dagelijkse trainingssessie. Daarna volgt zijn dagelijkse dutje van ongeveer een uur in een hyperbare kamer met een zuurstofmasker om zijn herstel te bevorderen en blessures te voorkomen. Een proces dat wordt aanbevolen door zijn landgenoot en voormalige teamgenoot Casemiro.

Zijn dieet, bedacht door zijn chef-kok, is ook extreem streng. Hoewel hij een hekel heeft aan vis, eet Vinicius het bijna elke dag. En als hij ’s avonds tijd neemt om met zijn jonge Madrileense teamgenoten te ontspannen in een restaurant, slaat hij het avondeten vaak over. De Braziliaan eet meestal voordat hij uitgaat om zijn dieet niet te doorbreken. Met uitzondering van zijn vakanties geeft de Real-spits zich ook niet over aan feesten. Hij laat zich niet meeslepen en komt nooit te laat thuis.

Het idee is om het aantal uren slaap per dag, bepaald door zijn persoonlijke team, te respecteren. Als hij ’s avonds naar huis gaat, is dat meestal na een uitwedstrijd en zijn fysio staat altijd klaar om hem te behandelen. Hij is een relatieve huismus en zijn belangrijkste afleidingen zijn videospelletjes en kaartspelletjes met zijn landgenoten en buren Rodrygo en Éder Militao. Een levensstijl waar zijn ex-ploegmaat Eden Hazard zeker misselijk van zou worden.

Vinicius laat het daar echter niet bij. “Voor elke wedstrijd bekijk ik video’s, voorbereid door mijn team, van de verdedigers waar ik tegenover sta, om te zien hoe ze verdedigen en hoe ze me proberen te blokkeren, want ik heb niet altijd tijd om elke wedstrijd te bekijken”.

Als de virtuoos zichzelf deze ascetische levensstijl heeft opgelegd, dan is dat omdat hij goed opgevoed is, omdat hij de professionaliteit van de belangrijkste spelers van Real (Ramos, Benzema, Modric, Kroos, Casemiro, enz.) heeft ontdekt en er inspiratie uit heeft geput.

“Ik leer veel van de meest ervaren spelers in het team en ik vertel ze altijd dat ik liever naar ze luister dan dat ik praat, omdat dat beter is voor mijn vooruitgang,” vertelde hij dinsdag. ”Als ik zie hoe deze legendes zich elke training weer proberen te verbeteren, dan heeft dat ook invloed op mij. De coach heeft ook de manier veranderd waarop ik over training en mijn ontwikkeling denk. Hij zegt altijd dat nederigheid mijn grootste kwaliteit is, omdat ik altijd op zoek ben naar verbetering.”

Tegenwoordig haalt de Braziliaan zelfs positieve punten uit zijn tegenslagen. ”Door mijn twee blessures aan het begin van het seizoen ben ik een betere speler geworden,” zegt hij. ”Ik heb meer tijd gehad om na te denken over mijn spel, over alles wat ik kon doen om beter te worden, maar ook om te trainen en te werken aan aspecten waar ik normaal geen tijd voor heb. En ik ben nu op mijn best.”

Het is een niveau dat hem in staat heeft gesteld om een sprankelende tweede seizoenshelft neer te zetten (17 doelpunten, waaronder 2 tegen Bayern München in de halve finale) en dat, als hij zaterdag weer een topprestatie neerzet tegen Dortmund, hem een stap dichter bij zijn grote persoonlijke zoektocht kan brengen: het winnen van de Ballon d’Or.

(Antoine Simonneau/L’Équipe Via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren