“De voetbalwereld is bijzonder kwetsbaar voor georganiseerde misdaad”
De Belgische magistrate Ine Van Wymersch, nationaal drugscommissaris sinds februari 2023, verklaart de kwetsbaarheid van het voetbal voor inmenging van de georganiseerde misdaad door de aard van deze industrie, die veel geld genereert, met een maatschappelijk draagvlak.
Magistrate Ine Van Wymersch (45) is hoofd van de Nationale Drugscommissie, het Belgische coördinatie- en analyseorgaan in de strijd tegen drugshandel, opgericht in 2023 en gefinancierd door de federale overheid.
Ze stemde in met een gesprek met L’Équipe te midden van een drukke agenda, met verschillende drugsgerelateerde schietpartijen in Brussel in de afgelopen dagen.
“Wat is de betekenis van de zaak waarin voormalig Belgisch international Radja Nainggolan werd gearresteerd – en vervolgens voorwaardelijk werd vrijgelaten?
In de Sky ECC-zaak (genoemd naar een versleuteld berichtensysteem dat wordt gebruikt bij allerlei criminele activiteiten, waaronder drugshandel) ontdekten we dat elke sociale groep erbij betrokken was. Het kan dus gaan om een voetballer, een advocaat, een ziekenhuissecretaresse die toegang heeft tot medicijnen, een chemisch ingenieur… Bovendien was bijna een derde van de namen die in dit onderzoek werden geïdentificeerd onbekend bij de politie. Uit een rapport van Europol (de Europese recherche) bleek ook dat 86% van de criminele organisaties gebruik maakt van het wettelijk kader of mechanismen om hun bedrijf op te zetten. Dit betekent dat de hele samenleving en alle beroepen vatbaar zijn voor georganiseerde misdaad. Als we willen voorkomen dat we een narcostaat worden, moeten we veerkracht opbouwen bij iedereen, niet alleen bij één doelgroep of één deel van de samenleving.
Hoe kan het ecosysteem van het voetbal bijzonder kwetsbaar zijn voor inmenging van de georganiseerde misdaad?
De voetbalwereld is bijzonder kwetsbaar vanwege het enige doel van criminele organisaties: geld verdienen. Dit aspect is essentieel. Als je geld wilt witwassen, heb je er belang bij om een sector te kiezen die veel geld oplevert en sociaal aanvaardbaar is voor het publiek. Dit is het geval in het voetbal, waar het tonen van rijkdom en luxe gestandaardiseerd is. Daar ligt de kwetsbaarheid, niet in de mogelijk criminele geest van de zoveelste voetballer. En dan is er nog het internationale karakter van de geldstromen in het voetbal, dat je zou kunnen vergelijken met de containervaart. Maar ik vergelijk voetballers niet met containers!
De economische situatie van verschillende Belgische clubs is alarmerend, met gevallen van dubieuze overnames en faillissementen. Is dit een gevaar?
De financiële toestand van de clubs is niet ons onderwerp, maar het wettelijke kader kan mogelijk worden misbruikt door criminele organisaties, juist door een club op te kopen. Zal een dergelijke ontwikkeling worden getolereerd? Dat is waar de overheid kan ingrijpen. En het grote publiek, de voetbalfans, moeten zich ook afvragen of het management van deze clubs integriteit ter harte neemt. Controleren ze waar het geld vandaan komt en tot welk niveau? Dit is ook de verantwoordelijkheid van de bestuursorganen. We hebben de middelen tot onze beschikking, maar er moet een bewustzijn zijn en de bereidheid om actie te ondernemen.
(Alban Traquet/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)