Tagtik

Koeman: “Mbappé of geen Mbappé? Het verandert niets voor ons”

Bondscoach Ronald Koeman zegt zich geen zorgen te maken over de vraag of Kylian Mbappé vrijdag wel of niet speelt tegen Nederland in de Red Bull Arena van Leipzig.

Speel je liever tegen een Franse ploeg met of zonder Kylian Mbappé?
Ik weet het niet. Deschamps weet het wel. Je moet afwachten, maar Frankrijk is zo sterk dat zelfs als hij niet speelt, er een heel sterke vervanger zal zijn. Ik maak me daar geen zorgen over omdat ik daar geen invloed op heb. Het hangt er niet vanaf of Mbappé er is of niet. Hij was beslissend in de laatste kwalificatiewedstrijd in Amsterdam. Maar dat verandert niets voor ons.

Wat moet Nederland beter doen dan tegen Polen (2-1 op 16 juni in de Euro-opener)?
We hadden onlangs veel moeite met Frankrijk. Het is een zeer ervaren, compact team dat in korte tijd kan doorkomen aan de andere kant van het veld, met uitzonderlijke individuele kwaliteiten qua snelheid. We moeten dus opbouwen, solide zijn, geduld hebben en goed verdedigen.

Kunnen we nog wijzigingen verwachten in jullie basisopstelling?
We maken keuzes op basis van ons wedstrijdplan. Dat is het belangrijkste. We hebben veel goede dingen gezien in de eerste wedstrijd tegen Polen en er waren momenten waarop we het beter moesten doen, zowel verdedigend als aanvallend. We moeten durven spelen en het initiatief nemen. Dat wordt de sleutel tot deze wedstrijd. Met welke opstelling beginnen we? We hebben spelers die beginnen en anderen die het kunnen afmaken. We analyseren onze tegenstanders en je zult zien met wie we morgen beginnen.

Is je team verbeterd sinds de laatste wedstrijd tegen Frankrijk?
Dat is moeilijk te zeggen. We hopen het morgen te bewijzen. Maar onze situatie is anders, omdat we een goede voorbereiding hebben gehad, met vriendschappelijke wedstrijden waarin we aan ons spelsysteem hebben gewerkt. Nederland zal dus een beter team zijn.

Hoe denk je het middenveld van Frankrijk te counteren?
De lessen die we hebben geleerd tegen Polen zijn dat we op een hoog niveau moeten spelen, niet zestig maar negentig minuten lang. Ik zeg het nog maar een keer: we moeten durven spelen en dan kunnen we iets creëren, terwijl we niet vergeten om ons goed te positioneren in de verdediging. Dat zal belangrijker zijn dan tegen Polen, vanwege de snelheid van de Fransen.

Hoe denk je over spelen tegen Frankrijk?
Mijn gevoel is niet altijd goed, maar nu wel. We hebben zesentwintig spelers in topvorm. Deze wedstrijd is een uitdaging, om het op te nemen tegen een fantastisch team dat al heel lang samen speelt. De drie punten tegen Polen geven ons wat ademruimte, maar we willen een goed resultaat halen tegen Frankrijk. Ik kijk uit naar die wedstrijd. Maar ja, ik heb er een goed gevoel over.

(Bernard Lions/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren