Tagtik

32 jaar terug: de grootste teleurstelling ooit voor de Rode Duivels (VIDEO)

Zondag 26 juni was het precies 32 jaar geleden dat heel voetbalminnend België zijn grootste teleurstelling ooit kende en in diepe rouw werd gedompeld door een tegendoelpunt.

WK 1990 in Italië: de Rode Duivels had zich met een 2-0 zege tegen Zuid-Korea (doelpunten van Marc Degryse en Michel De Wolf), een 3-1 zege tegen Uruguay (doelpunten van Lei Clijsters, Enzo Scifo en Jan Ceulemans) en 1-2 verlies tegen Spanje (doelpunt van Patrick Vervoort) onder leiding van bondscoach Guy Thijs geplaatst voor de 1/8e finales.

Tegenstander was Engeland dat zich met amper 1 zege en 2 gelijke spelen (en 2 doelpunten voor en 1 tegen) had geplaatst bij de laatste 16.

De Rode Duivels lieten op dat WK in Italië een beter voetbal zien dan vier jaar eerder in Mexico toen het de halve finale had gehaald. Tegen Engeland bleef het echter 0-0 en in de laatste minuut van de verlenging maakte David Platt het winnende doelpunt. Nooit eerder (en ook nooit meer sindsdien) was de teleurstelling om een nederlaag van de Belgische nationale voetbalploeg zo groot.

Engeland klopte nog Kameroen in de kwartfinales en verloor in de halve finale pas na strafschoppen van West-Duitsland dat de finale van Argentinië zou winnen.

(PP/Source video: YouTube/Picture: Pixabay)

 

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren