Tagtik

Zo bespaar je aardig wat geld

Onderzoek van iVOX toonde aan dat 2 op de 5 Vlamingen door deze coronacrisis in financiële problemen zal komen. En deze financiële problemen doen zich niet enkel voor bij mensen met een laag inkomen. Nu staat ook het nieuwe jaar voor de deur, en dat brengt traditioneel heel wat extra uitgaven met zich mee. Tijd om wat extra te besparen dus!

We weten dat het bijhouden van een huishoudbudget gedurende bv. een maand, ons al wat meer ‘financiële klaarheid’ brengt over de gewoontes, toestellen … die ons (te veel) geld kosten en deze die ons iets ‘opbrengen’.

In deze periode toch nog sparen op het einde van de maand, het kan met enkele eenvoudige tips van budgetexpert Sara Van Wesenbeeck:
-oma’s schoonmaaktips zijn meestal een stuk voordeliger. “Met de goedkoopste en natuurlijkste ingrediënten zoals citroensap, natuurazijn, bruine zeep en baksoda krijg je bijna alles schoon. Googelen is de boodschap! Of vragen aan je oma natuurlijk!"
-douche: de Bond Beter Leefmilieu rekende het ooit uit voor jou: neem je een (liefst korte) douche in plaats van een bad, dan bespaar je 75 euro per jaar als je met gas verwarmt en ruim 90 euro bij stookolie en bijna 200 euro als je elektrisch stookt.
-restjes: 120 euro per gezinslid kan je gemiddeld besparen per jaar als je slimmer omgaat met voedsel. Bewaar je overschotjes zo snel mogelijk na het koken in de koelkast. Organiseer één keer per week een ‘kliekjesdag’ met restjes. Wees creatief; zo kan je restje van geroosterde pompoen bv. perfect verwerken in een risotto of soep.
-denk tweedehands: als je iets nodig hebt, kijk je best even online of in de lokale kringwinkel of word lid van een ‘gifting’- of ruilgroep waar mensen spullen weggeven of willen ruilen.

Denk ook even aan de besparingen die je kan doen op jouw energieverbruik, autogebruik, elektriciteitsfactuur, je was, gebruik van opladers …

Enkele mensen startten reeds met budgetvriendelijker omgaan met hun geld:
Julie: “Sinds ik thuis werk, koop ik geen belegde broodjes meer. Op het werk was er steeds een collega die elke dag onze bestelling broodjes van het ganse kantoor ging halen. Nu ik verplicht thuis werk, maak ik zelf mijn lunch en stel ik vast dat dit reeds een besparing is”.

Tamara: “Ik hield ervan om elke zaterdag eens te gaan shoppen en regelmatig kocht ik ook wel wat. Het geeft mij een goed gevoel om leuke kledij te dragen. Toen ik onlangs eens de kringloopwinkel in onze buurt binnenstapte en daar een superleuk merkjasje op de kop kon tikken aan een spotprijs, ben ik er regelmatig blijven binnenspringen. Wanneer je goed uitkijkt, vind je er heel wat interessante stukken”.

Daniel: “Voor mijn gezin moet ik helaas regelmatig naar de apotheker en die kosten lopen serieus op. Mijn huisdokter raadde me aan om generische geneesmiddelen te kopen. Deze zijn ook onderworpen aan dezelfde kwaliteitscontroles. Hierdoor bespaar ik regelmatig zo’n 60 euro per maand”.

(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren