Tagtik

"We durven wat meer toelaten, maar we moeten voorzichtig blijven"

Daags na het Overlegcomité heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke meer uitleg gegeven bij de invoering van de langverwachte coronabarometer.

"We durven in de cultuursector, in de evenementensector, bij sport buiten,... wel wat meer toelaten, omdat we andere maatregelen aanhouden", verdedigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de beslissing om te versoepelen op het moment dat de besmettingen nog steeds sterk stijgen bij VTM Nieuws. Vanaf vrijdag 28 januari zal in België de coronabarometer ingevoerd worden als instrument om versoepelingen of verstrengingen van de coronaregels te bepalen. Als de cijfers boven een bepaalde drempel stijgen, krijgen we een strenger pakket maatregelen. Dalen ze onder een drempel, dan kan de riem wat losser. Op het Overlegcomité zullen de maatregelen steeds bepaald worden en de drempelwaarden kunnen er tevens bijgesteld worden. Het Overlegcomité behoudt bijgevolg steeds het laatste woord. Er wordt meteen op niveau 'rood' gestart.

"We moeten vermijden dat de omikrongolf te snel, te massaal wordt. We zijn er voor een stuk in geslaagd die golf te vertragen, maar we zijn nog niet aan de piek. Dus de boodschap blijft: voorzichtig zijn", aldus de minister, die vrijwillig in quarantaine zit na een hoogrisicocontact, ondanks het feit dat hij al een boosterprik kreeg en volgens de regels niet in quarantaine zou moeten.

De coronabarometer zoals die vrijdag werd voorgesteld, kent geen 'code groen'. "Dat zou betekenen dat er helemaal geen virus meer rondgaat. Ik durf daar geen voorspellingen over te doen", stelt VDB.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren