Tagtik

Waarom wordt drie dagen gestaakt op het spoor?

De treingebruikers staan voor een moeilijke week: deze week wordt er drie dagen gestaakt op het spoor. Waarom eigenlijk?

Op maandagavond gaat een 24-urenstaking in van de traditionele spoorvakbonden, woensdag en donderdag wordt gestaakt door de onafhankelijke treinbestuurdersbond ASTB. 

De spoorvakbonden willen met hun actie twee grote pijnpunten bij de NMBS aankaarten: het gebrek aan personeel en het gebrek aan treinen.

"Vakantie opnemen, is voor velen moeilijk. Het aantal compensatiedagen bedraagt ondertussen 13.000, maar ook die opnemen, lukt niet. Het absenteïsme draait in bepaalde depots daardoor rond de 15 procent. De mensen zitten op hun tandvlees", zo vertelt  Gunther Blauwens, nationaal secretaris van ACOD Spoor, bij Het Belang van Limburg.

Bij de NMBS staan nog altijd 300 vacatures open, in 2023 zijn 1300 aanwervingen voorzien.

Door het personeelstekort worden vaak treinen geschrapt, maar vaak moet dat ook omdat er geen treinen zijn: treinbouwer Alstom Bombardier had vorig jaar 445 nieuwe dubbeldekwagons moeten leveren, maar kwam maar aan de helft daarvan. Daarom moet de NMBS vaak oude treinstellen inzetten die vaak defect raken, of kortere treinstellen gebruiken, wat tot nog meer frustratie bij de treinreizigers leidt.

(Fausto by Tagtik/Source: HBvL/Picture: Unsplash)

 

Ook dit kan u interesseren