Tagtik

Tijd voor actie: Veiligheidsraad moet komende dagen exitstrategie bedenken

Tegen vrijdag moet de Nationale Veiligheidsraad in ons land een plan klaarliggen hebben voor een vlotte en verantwoorde exit uit de lockdown. Sinds 18 maart ligt het openbare leven in België stil om de snelle verspreiding van het coronavirus te stoppen. De piek aan besmettingen ligt achter ons, de druk op de ziekenhuizen daalt, het openbare leven moet dus stapsgewijs opnieuw op gang gebracht worden, en dat is de verantwoordelijkheid van de Nationale Veiligheidsraad met onder meer premier Sophie Wilmès (MR) en de minister-presidenten van de deelstaten.

Om het leven na de lockdown vorm te geven, zal de Nationale Veiligheidsraad zich baseren op de adviezen van de zogenaamde GEES-werkgroep. Die bestaat uit vijf medici, een jurist, drie economisch profielen en een specialist met een sociale achtergrond. Viroloog Erika Vlieghe heeft de leiding. "We werken volop aan een exitstrategie maar communiceren er voorlopig niet over", zegt viroloog Marc Van Ranst, die deel uitmaakt van de GEES, in een reactie bij De Morgen. Na het communicatiefiasco van vorige week rond de woon-zorgcentra is iedereen immers op zijn hoede om voor zijn beurt te spreken.

Er is al sprake van een tracking-app die zal ingevoerd worden om nieuwe coronapatiënten op te sporen en snel te isoleren, ook mondmaskers zullen een rol spelen in de exitstrategie. Wanneer de scholen opnieuw zullen opengaan, is nog niet duidelijk. De verschillende ministers van Onderwijs zitten deze week samen om een akkoord te proberen vinden.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren