Tagtik

Studie Sciensano: bescherming vaccin neemt snel af

De bescherming die de vaccins bieden tegen een besmetting met het coronavirus, vooral de omikronvariant, neemt heel snel af. Dat blijkt uit een grootschalige studie van Sciensano. De bescherming tegen een ziekenhuisopname houdt wel goed stand.

"Wanneer volwassen personen een primair vaccinatieschema hebben ontvangen, dan beschermt vaccinatie voor 37% tegen een symptomatische infectie en voor 59% tegen hospitalisatie"; zo staat op de website van Sciensano te lezen.

"Deze effectiviteit werd gemeten tijdens de periode januari-april 2022, waarin de omikronvariant dominant was. Wanneer personen ook nog een boosterdosis hebben ontvangen, dan is deze bescherming hoger; namelijk respectievelijk 52% en 87%. Er is na verloop van tijd een afname in deze bescherming te zien, hoewel personen die een booster ontvangen hebben na ongeveer zes maanden nog steeds beschermd worden tegen een symptomatische infectie (27%) en tegen hospitalisatie (67%)."

Volgens de studie blijkt ook dat personen die naast vaccinatie ook een eerdere COVID-19-infectie hebben doorgemaakt, nog beter beschermd zijn tegen een symptomatische infectie dan gevaccineerde personen zonder voorgaande infectie.

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano.be/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren