Tagtik

Op welke transportmiddel is er nu het hoogste risico op besmetting?

Voor een persoon die besmet raakt met het coronavirus, is het vaak gissen naar de plek waar die besmetting is opgelopen. In het wekelijks epidemiologische bulletin van 26 november 2021 van Sciensano stond vermeld dat "ongeveer 68,9 % van de gecontacteerde COVID-19 gevallen (aangeeft) niet te weten waar men de infectie heeft opgelopen".

Het Institut Pasteur van Parijs publiceerde een studie waar de Parijse krant Le Parisien eerder over berichtte. Het instituut onderzocht gegevens die in Frankrijk werden verzameld tussen 23 mei en 13 augustus, toen alle sectoren in Frankrijk open waren en de deltavariant de meest dominante variant was geworden.

Het nachtleven was de plek waar de meeste besmettingen werden opgelopen. Het Institu Pasteur bekeek ook op welk transportmiddel we de grootste kans maken om besmet te raken.

Wie de metro nam, had 20% meer kans om besmet te raken, op de trein verhoogde de kans naar 30%, in een taxi naar 50%, in het vliegtuig naar 70%. Wie in een auto bij familieleden of vrienden zat, had 30% meer kans om besmet te worden.

"Met een mondmasker en een goede ventilatie in de metro of de trein, zijn de risico's beperkt", aldus viroloog Steven Van Gucht bij La Dernière Heure/La Libre Belgique. "In het vliegtuig kan een reis langer duren en is er meer kans dat de mensen hun mondmasker afzetten. Dat is vast de verklaring voor de verhoogde kans op een besmetting."

(Fausto by Tagtik/Source: Le Parisien, DH, La Libre/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren