Tagtik

Oostenrijks Instagram-dorpje is toeristen kotsbeu

Het Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt telt maar 800 inwoners, maar toch werd het op amper enkele jaren tijd wereldwijd een toeristische topbestemming.

In 2012 besloten enkele projectontwikkelaars in China om het Oostenrijkse dorpje Hallstatt volledig na te bouwen. Het pittoreske dorpje, gelegen tussen de Hallstättersee en de Dachsteinbergen, kreeg een kopie in de provincie Guangdong. Er werd in China zelfs een kunstmatig meer aangelegd zodat de Chinese versie van het dorpje een exacte kopie zou zijn.

Als een blok werden honderdduizenden Chinezen verliefd op Hallstatt. Velen wouden dan ook het authentieke dorp in de Oostenrijkse Alpen gaan bezoeken en sindsdien wordt het echte Hallstatt overrompeld door Chineze toeristen. Door prachtige kiekjes op Instagram te plaatsen, trekken ze nog meer Aziatische toeristen naar het piepkleine Oostenrijkse bergdorpje. In 2018 kreeg Hallstatt maar liefst 1 miljoen bezoekers over de vloer. De lokale inwoners en handelaars kunnen deze massa toeristen niet meer aan en trekken dan ook aan de alarmbel.

"We willen het aantal busreizen drastisch verminderen", zei burgemeester Alexander Scheutz in een eerder interview met het Duitse Focus. Bijgevolg werd een slot-systeem voor bussen ingevoerd. Dat wil zeggen dat bussen op voorhand een tijdstip moeten reserveren om naar Hallstatt te komen."

De toeristen worden af en aan gereden met bussen, snellen door de piepkleine straten en geven er nog amper geld uit. "De toeristen nemen snel een foto en reizen dan doornaar andere steden", zegt de eigenares van een souvenirswinkeltje. "Ze kopen niets meer maar wurmen zich wel met honderden tegelijk door onze straten. Het is gewoon waanzin.”

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren