Tagtik

Meer snelheidsovertredingen door corona?

Het aantal snelheidsovertredingen is in 2021 gestegen met zo'n 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zit corona daar voor iets tussen?

In 2021 werden in totaal 4.659.808 inbreuken tegen de maximaal toegelaten snelheid op de weg vastgesteld. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog. Dat blijkt uit de nationale verkeersstatistieken.

In 2020 lag dat aantal op 4.060.736 overtredingen, in 2019 4.042.333. 2020 was een coronajaar met minder verplaatsingen, maar in 2019 was er nog geen sprake van corona en ook tegenover dat jaar is er dus een felle stijging.

Volgens de federale wegpolitie zijn meerdere oorzaken te vinden voor deze stijging: nieuwe trajectcontrolesystemen en meer personeel in de gewestelijke verwerkingscentra van de federale politie, waardoor de registraties sneller worden verwerkt.

Van een corona-effect is er dus geen sprake. "Wél van een post-corona-effect", aldus Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie, in Het Laatste Nieuws. "Autobestuurders lijken hun teruggewonnen vrijheid te willen botvieren op de Belgische wegen. Dat is een weerslag van corona, toen iedereen moest binnenblijven. Toen we vorig jaar opnieuw buiten mochten, zijn velen daardoor harder op het gaspedaal beginnen te duwen. We merkten een soort van compensatiedrang, wat voor meer boetes heeft gezorgd."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, De Standaard, verkeersstatistieken.federalepolitie.be/Picture: Andreas Lischka via Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren