Tagtik

Mahdi wil duizenden migranten binnenlaten aan poorten van Europa

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil dat de duizenden migranten die vastzitten op de grens tussen Polen en Wit-Rusland binnengelaten worden in de Europese Unie zodat ze hun asielaanvraag kunnen doen. De situatie is er bijzonder gespannen aangezien de Europese Unie Minsk ervan beschuldigt migranten de grens over te jagen in een poging Polen en de EU te destabiliseren. Polen laat de migranten echter niet door, waardoor deze vast komen te zitten in het onherbergzame grensgebied.

Volgens de Europese Unie laat de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko al maandenlang migranten uit het Midden-Oosten overvliegen naar zijn land om ze dan naar de grens met de Europese Unie te sturen. Aan de Poolse kant stuiten de vluchtelingen op militaire versterkingen die hen beletten om Europa binnen te geraken. Aan de Wit-Russische kant staan dan weer gewapende mannen met honden die de massa verhinderen om rechtsomkeer te maken.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt dat die 2.000 à 3.000 migranten Polen binnen moeten kunnen om na te gaan of ze asiel kunnen aanvragen. “Dat is effectief wat we moeten doen. Dat past ook binnen het kader van het nieuw Europees asiel- en migratiepact waarin staat dat we de buitengrenzen versterken. Dat je zeer snel dossiers behandelt aan de buitengrens, zodat je meteen weet of iemand recht en nood heeft op bescherming. Vandaag zit je in een situatie waarin Wit-Rusland misbruik maakt van migranten en ze in grote groepen richting Europa stuurt”, zei Mahdi vrijdagavond in De Afspraak. De mensen die nu dus aan de grens met Polen zitten moeten volgens hem dan ook effectief de mogelijkheid krijgen om een asielaanvraag in te dienen. “Als er mensen in bossen zitten, met vrouwen en kinderen, die bijna sterven en de winter komt eraan, dan moet je doen wat je moet doen. En dat is ervoor zorgen dat dossieren snel behandeld worden en dat er een asielaanvraag kan gedaan worden op Europees grondgebied.”

(Skwadra by Tagtik/Source: De Afspraak/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren