Tagtik

Hogere temperaturen: meer agressie en criminaliteit

Nog geen ruzie gemaakt de laatste hete dagen met je partner? Met voetbalfans? Met buren?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat temperatuurstijgingen de kans op conflicten verhoogt.

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat temperatuurswijzigingen er voor kunnen zorgen dat er meer geweld plaatsvindt onder bevolkingsgroepen en ook op privévlak.

Mensen zijn ontzettend ‘temperatuurgevoelig’ en verandering in het weer heeft ook invloed op ons denken en doen. Verschillende onderzoekers toonden aan dat hitte opmerkelijke gevolgen heeft voor onze cognitieve functies en alertheid. Bovendien raakt men sneller geïrriteerd waardoor wel eens ruzies en sneller vechtpartijen kunnen ontstaan.

Een hittegolf … voor de een is dit een feest want strand en barbecue, maar voor de ander biedt dit de kans om te gaan inbreken. We verblijven vaker buitenshuis en daarbij zorgt het EK voetbal er ook voor dat mensen op eenzelfde moment ergens op schermen naar voetbal gaan kijken. Sluit dus alle deuren en ramen als je het huis uitgaat! Mexicaanse cijfers wijzen uit dat een stijging per graad in temperatuur samenhangt met een stijging van 1.3 procent in criminaliteit! Wát heel opmerkelijk is, is dat als het boven de veertig graden wordt, de criminaliteitscijfers juist weer afnemen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren