Tagtik

Halen we middernacht niet op oudejaarsavond in Belgische cafés?

Komen er versoepelingen uit de bus op het komende Overlegcomite van 22 december? Premier Alexander De Croo is daar nu alvast geen voorstander van. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ziet de huidige maatregelen liever verlengd worden. Bijgevolg ziet het er niet naaruit dat de horeca langer dan 23 uur kan openblijven op oudejaarsavond.

De coronacijfers beginnen voorzichtig de goede kant op te gaan in België. Traditiegetrouw worden versoepelingen van de coronamaatregelen dan op tafel gegooid. De beslissingen van het Overlegcomite van 22 december kunnen uw plannen voor kerst en oud en nieuw grondig beïnvloeden, zeker wat betreft de horeca. Toch lijken versoepelingen niet aan de orde. Het ziet er dus naar uit dat er wellicht geen verlating van het sluitingsuur op kerstavond en oudejaarsavond komt, waarvoor de horeca vragende partij is. Ook een verhoging van het aantal aanwezigen op evenementen - een vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - zal er allicht niet komen.

'Veel versoepelingen komen er niet'
De nadruk zal op het volgend Overlegcomite liggen op de invoering van een mogelijke beheersstrategie of coronabarometer. Minister Vandenbroucke verwacht tevens een eerste voortgangsrapportering van coronacommissaris Pedro Facon over de manieren waarop de vaccinatiegraad verder omhoog kan worden gestuwd. "Dat wordt dus een zware agenda, we zullen niet veel tijd hebben om versoepelingen te bespreken", aldus Vandenbroucke.

Naar huis voor middernacht op 31 december?
Sectororganisatie Horeca Vlaanderen wil het sluitingsuur van 23 uur op kerst- en oudejaarsavond verlaten en werd daarin ook gesteund door Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "Als thuis vieren mag, zou het bizar zijn in een professionele omgeving alles dicht te doen om 23 uur", schreef hij op Twitter. Al moeten we wel nog even kijken hoe het verder gaat met de cijfers en de omikronvariant, zei hij.

'Evaluatie van cijfers en dan beslissing'
Hapt premier De Croo toe? "We zullen in de week van 20 december de maatregelen evalueren (op een Overlegcomité, red.)", stelt de Belgische eerste minister bij VTM Nieuws. "Maar mijn eerste prioriteit is ervoor zorgen dat de situatie in de zorg onder controle blijft. Ik zou echt willen vragen om niet onmiddellijk weer de discussie rond versoepelingen te voeren. De maatregelen zijn nog maar één week geleden ingevoerd."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren