Tagtik

Eurovisiesongfestival 2023 in Brussel?

Wordt het Eurovisiesongfestival 2023 in Brussel georganiseerd? De Waalse minister van Media en Cultuur zegt alvast niet neen.

Bénédicte Linard, de Ecolo-minister die bevoegd is voor media en cultuur van de Federatie Wallonië-Brussel, kreeg in het vragenuurtje in het parlement van de FWB, de vraag of Brussel kandidaat is om het Eurovisiesongfestival 2023 te organiseren.

De organisatie komt normaal Oekraïne, de winnaar van de editie 2022, toe, maar de Europese Radio-unie EBU heeft al besloten dat de editie 2023 door de Russische inval in het land niet kan plaatsvinden in Oekraïne. De EBU gaat nu na of het liedjesfestival kan plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk dat tweede eindigde.

Minister Linard verklaarde dat de EBU nog geen contact heeft gezocht met Brussel, maar mocht die vraag er komen, zouden op korte termijn veel partijen bij de organisatie moeten worden betrokken: niet alleen alle overheden van België, maar ook de RTBF en de VRT.

De Britse kwaliteitskrant The Guardian meldde dinsdag dat Brussel een symbolische gaststad zou kunnen zijn als hoofdstad van Europa, op een moment dat er sprake is van een toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

(HL/Source: Guardian, SudInfo/Picture: Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren