Tagtik

Duizenden Engelsen testen de 4-dagen-werkweek

Op 6 juni is een proefproject van start gegaan waarbij in Groot-Brittannië 3.000 werknemers en 70 werkgevers slechts vier dagen per week gaan werken.

Dit pilootproject wil deze medewerkers tot begin december de effecten van de vierdaagse werkweek in de praktijk laten ervaren. Deze levensgrote test, op ongekende schaal in het Verenigd Koninkrijk, zal dus een half jaar duren en zal betrekking hebben op zo'n 3.300 medewerkers, die slechts vier dagen per week zullen werken. Belangrijk detail: ze behouden hetzelfde salaris. Een ervaring die "een revolutie teweeg kan brengen in het beroepsleven in het Verenigd Koninkrijk", noemt The Telegraph het.

De 70 bedrijven die geselecteerd zijn om aan deze operatie deel te nemen, komen uit zeer diverse sectoren. Zo zijn er banken, IT-bedrijven, retailbedrijven en wervingsspecialisten.

Concreet zullen de betrokken werknemers niet allemaal automatisch een driedaags weekend krijgen, aangezien verschillende bedrijven hebben aangekondigd een ploegensysteem aan te bieden waarmee werknemers desgewenst halverwege de week kunnen pauzeren, zo schrijft de Britse pers.

Het experiment wordt op de voet gevolgd door de universiteiten van Cambridge en Oxford, evenals door Boston College, om de reacties van werknemers op deze extra vrije dag en de verwachte (gunstige) effecten op stress, overwerk en de work-life-balance te evalueren en te observeren. Andere parameters, zoals gezondheid, slaapkwaliteit, energieverbruik en reizen zullen eveneens worden bestudeerd.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: Courrier International, The Telegraph/Illustration picture: Austin Distel via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren