Tagtik

Dit zijn de symptomen van het apenpokkenvirus

Van zodra je geïnfecteerd raakt, gebeurt er eigenlijk eerst tien dagen niets. Dat is immers de incubatietijd. Pas dan steken de eerste klachten de kop op. Die symptomen doen initieel denken aan een griep of corona.

De belangrijkste symptomen van een besmetting zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen, je voelt je onwel en je krijgt huiduitslag. Het zijn vooral die blaasjes op de huid die heel kenmerkend zijn voor dit virus. Het begint met kleine bultjes die op de huid verschijnen, vervolgens worden deze blaasjes, die worden gespannen, waarna er een etterachtige vloeistof uitkomt en er uiteindelijk korsten op de huid ontstaan, die daarna verdwijnen.

Het apenpokkenvirus wordt overgedragen via speeksel, maar mogelijks ook via seksueel contact. Het lijkt erop dat de West-Afrikaanse variant nu in Europa is aangekomen. Anders dan mensen denken, heeft het op zich niets met apen te maken, maar wel met knaagdieren. Van daar zou het virus af en toe van dier naar mens overgaan. Nu zien we dus dat het ook van mensen naar andere mensen overgedragen kan worden.

Viroloog Marc Van Ranst roept de Belgen die enkele van de hier genoemde symptomen hebben, alvast op om zich te melden bij hun huisarts. Voorlopig is er nog geen weet van asymptomatische besmettingen. Je kan dus enkel besmettelijk zijn als je ziek bent, waardoor het virus voorlopig veel gemakkelijker in te dijken is dan het coronavirus.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren