Tagtik

De Block: "Vier weken zonder contact, dat is opsluiting"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verdedigde donderdagochtend de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om het bezoek van één persoon per bewoner van een woonzorgcentrum mogelijk te maken. Ze benadrukt wel dat daarbij de nodige voorzichtigheid moet worden aangewend om de gezondheid niet in het gevaar te brengen.

"De mogelijkheid laten om iemand te zien was nodig. Veel mensen in de woonzorgcentra hebben vier weken lang alleen verzorgend personeel gezien", zo verdedigde De Block de maatregel bij nieuwszender LN24. "Op het niveau van de deelstaten moet men nu rond de tafel gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is zonder de mensen in gevaar te brengen."

Op Radio 1 gaf De Block toe verbaasd te zijn over de commotie rond deze beslissing: "Ik dacht, als dit op tafel komt in de Nationale Veiligheidsraad, dan is dat overlegd. En dat is blijkbaar niet het geval. Ik heb het dan over het overleg tussen de Vlaamse, Waalse regering en de koepels en de mensen die de rusthuizen besturen."

"We mogen geen overhaaste beslissingen nemen, ook al is de druk hoog", aldus De Block nog die wijst op de verschillen tussen alle instellingen op het vlak van voorzorgsmaatregelen en toegankelijkheid. "In sommige woonzorgcentra zal het niet mogelijk zijn en dan is dat ook maar zo. Maar we zijn allemaal mensen. Vier weken zonder enig contact, dat is niet niks. Dat is opsluiting."

(Fausto by Tagtik/Source: LN24, Radio 1, De Standaard/Photo by eberhard grossgasteiger on Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren