Tagtik

"Bizarre bedragen" om EK-wedstrijden uit te zenden op groot scherm

Wie in Nederland een wedstrijd op het EK op een groot scherm wil laten zien aan zijn café, moet daar flink wat geld voor neertellen.

In het Algemeen Dagblad wordt de rekening gemaakt: wie een groot scherm neerzet aan zijn café of dit organiseert op een al dan niet groot plein, moet 3 euro betalen per bezoeker.  In Nederland worden deze kosten geïnd door de Stichting Videma, die de licentiekosten voor rechthebbenden beheert.

Op een plein waar 1000 personen 2 uur naar de wedstrijd kijken moet 3.120 euro worden betaald aan de stichting Videma. Kroegbazen winnen de kosten terug via de omzet uit drank, maar lopen toch een groot risico: "Als er op mijn locatie 1500 man passen, moet ik voor al die mensen betalen. Maar wat als het regent en er maar 700 komen? Dan krijg ik niets terug", zo vertelt een organisator van een 'Oranjeplein' in Drunen, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. 

Op een gewoon caféterras mag een EK-wedstrijd wel worden getoond op een scherm als dat scherm naar binnen is gericht én als het café al een vergunning heeft om de wedstrijd binnen te mogen uitzenden.

(HL/Source: AD/Illustration picture: Ria Shah via Pixabay)

 

Ook dit kan u interesseren